Kernramp pas over maanden onder controle

29/03/2011

In de centrale van Fukushima krijgt uitbater Tepco de koeling van de reactoren maar niet onder controle. Ook heerst er grote onduidelijkheid over welke radioactieve stoffen nu vrijkomen, in welke hoeveelheden en hoe schadelijk die nu zijn. Tepco communiceert maar met mondjesmaat over de reële omvang van de ‘kernramp’ die zich lijkt te voltrekken in Fukushima.

Frank Hardeman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol volgt de situatie op de voet, zij het van op afstand. “Het onder controle krijgen van de situatie kan zeker nog maanden duren”.

Wat is nu de eerste prioriteit voor uitbater Tepco?

“Dat is de situatie onder controle krijgen zodat er op geen enkele manier nog radioactiviteit vrijkomt. Concreet wil dit zeggen dat er een oplossing moet komen voor de bestaande koelproblemen. Daarna moeten alle lekken systematisch worden gedicht.”

Over welke periode spreken we dan?

“Afhankelijk van de ernst van de problemen en de schade, kan deze eerste fase nog maanden duren. Dat is een zeer realistische prognose gelet op de huidige problemen. Maar het is natuurlijk erg moeilijk om een correcte inschatting te maken zonder alle informatie.”

Lees meer over dit artikel op de site Knack.be