Geen vastgoedcrash in België

6/05/2011

VastgoedcrashJohan Van Gompel, econoom van de KBC-studiedienst en docent aan de Hogeschool-Universiteit, Brussel tempert die grauwe voorspellingen: “De vastgoedexcessen zijn na de recente crisis in België uitgezweet. Het ziet er niet naar uit dat we de komende jaren een crash krijgen. Het pessimisme van sommige analisten die het tegendeel beweren, steunt op een te strikte interpretatie van een bepaald element dat de prijs van een woning bepaalt. De waarheid is complexer.”

Van Gompel is de auteur van ‘Ontwikkelingen op de Europese huizenmarkt. Waardering, verklaring en toekomstvisie’, dat Trends exclusief kon inkijken. De meeste waarderingsmethodes voor residentieel vastgoed vergelijken de prijs van de gemiddelde woning met het inkomen of de huurprijs over de jaren heen om de markt in te kunnen schatten. Van Gompel maakte een regressieanalyse voor 1980-2010 om te weten welke factoren de prijs van de woningen statistisch het sterkst beïnvloeden.

Uiteindelijk vond hij een stabiel evenwichtsverband tussen de reële huizenprijzen en het beschikbare gezinsinkomen, de rente, de werkloosheidsgraad en de bevolkingsomvang. Aan de hand van eigen inschatting van de parameters tot 2015 maakte de econoom een prognose voor de vastgoedprijzen in de volgende vijf jaar.

Lees meer op Trends.be.