Einde van de crisis voor de Europese vastgoedsector? (3 van 6)

De Franse en Spaanse vastgoedmarkten waren tot het uitbreken van de crisis in 2007 extreem bloeiend en vertonen heel wat gelijkenissen. Toch hebben beide landen deze vastgoedcrisis helemaal niet op dezelfde manier beleefd.

De onroerendgoedsectoren van Frankrijk en Spanje: soortgelijke structuren?

In zowel Frankrijk als Spanje kon de groei van de vastgoedsector rekenen op het dynamische karakter van de werkgelegenheid en van het niveau van beschikbare inkomsten. Die bijzonderheid was door de impact van een economisch inhaalmanoeuvre bijzonder opvallend in Spanje.

Ook een zekere demografische druk speelde een rol. Frankrijk en Spanje zijn immers populaire vakantiebestemmingen en tal van vakantiegangers hebben druk uitgeoefend op het aanbod van huisvesting. Dat effect was in Spanje nog harder voelbaar dan in Frankrijk. Dat demografische fenomeen werd versterkt door de immigratie, die opnieuw in Spanje groter was dan in Frankrijk.

Tegelijkertijd is het in beide landen mogelijk geworden om een lening op 50 jaar terug te betalen, wat nog meer gezinnen ertoe aanzette in vastgoed te investeren. En de overheid heeft die trend allerminst tegengewerkt: Frankrijk heeft als land met weinig eigenaars veel inwoners aangemoedigd om een eerste lening aan te gaan terwijl Spanje bij de aankoop belastingverminderingen en bij de bouw een btw-vermindering aanbod.

Schuldenlast van de gezinnen: van groei tot crisis

De Franse en Spaanse dynamiek mogen dan wel gelijkenissen vertonen, op het Iberisch schiereiland laat het herstel nog steeds op zich wachten. De schulden op lange termijn van de Spaanse gezinnen komen overeen met het equivalent van 80% van het bbp (50% in Frankrijk) en voegen zich bij de opleving van de vraag en de stijging van de prijzen.

Volgende week zal Immovlan.be zich buigen over een bijzonder speciaal geval op de Europese vastgoedmarkt, namelijk Duitsland.

Bron: www.nbb.be

Bron afbeelding : http://www.mediapart.fr

Vind hier uw zomerdossier !


Terug naar het nieuwsoverzicht