Einde van de crisis voor de Europese vastgoedsector? (4 van 6)

20/07/2011

vastgoedsector

Tussen 1996 en 2007 kende de woningmarkt een prijsstijging en ongeëvenaarde investeringen, maar daarna onderging ze een al even grote crisis. Toch zijn naast de algemene tendensen grote verschillen merkbaar tussen de landen onderling. Dat is bijvoorbeeld zo in Duitsland, dat binnen de Europese markt een zeer speciaal geval vormt.

Onlusten in de vastgoedsector: de Duitse uitzondering

In Duitsland waren de prijzen van de secundaire vastgoedmarkt (bestaande uit vastgoed dat niet nieuw is) en het bedrag van investeringen in woningen al een tiental jaar aan het dalen toen de crisis in de rest van Europa toesloeg. De oorzaak: een te groot aanbod dat in botsing kwam met een gematigde vraag.

Een wettelijk kader dat hypothecaire leningen ontmoedigt

Het overgrote aanbod van huisvesting is te wijten aan de massale investeringen ten tijde van de Duitse hereniging in de vroege jaren negentig. Daarnaast oefenden de Duitse gezinnen niet dezelfde druk uit als in de andere Europese landen: de demografische groei was er kleiner en de toename van de werkgelegenheid was er minder dynamisch.

Bovendien moedigde de Duitse overheid de gezinnen ook niet aan om te investeren zoals dat in Frankrijk of Spanje het geval was: invoering en daarna afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid voor eerste leningen en een verhoging van de btw in de bouw (van 3% naar 19%).

Tot slot ging de looptijd van een lening zoals elders ook in Duitsland omhoog. Hij werd echter opgetrokken tot slechts 30 jaar en niet tot bijvoorbeeld 50 jaar zoals in Frankrijk.

Volgende week is België aan de beurt. Immovlan.be zal dan uitleggen hoe onze markt deze woelige periode heeft doorstaan en vooral of de toekomst er schitterend uitziet en of de huidige prijzen overgewaardeerd zijn.

Bron: www.nbb.be

Bron afbeelding : http://www.virtualtourist.com

Vind hier uw zomerdossier !


Terug naar het nieuwsoverzicht