Immobiliën in Brussel: de grote terugkeer van de residentiële torens

6/10/2011

De woontorens, waar men al sinds de jaren 70 vanaf zag, zijn nu terug in de mode in Brussel; er wordt een residentiële toren van 42 verdiepingen gebouwd, de Up-site, op de Kade van Willebroek, terwijl de oude torens van Brussel vooral een jong publiek verleiden.

Brussel wordt hoger

De bouw van de UP-site, een residentieel gebouw van 142 meter hoog, zou klaar moeten zijn tegen 2014. Prijs per vierkante meter: tussen de 3.200 en 3.500 euro. Het is de eerste residentiële toren die in de Belgische hoofdstad gebouwd wordt sinds 1972 met de 115 meter hoge Residentie Brusilia, in de omgeving van het Josaphatpark.

De UP-site zou meerdere diensten aan zijn bewoners aanbieden (onder meer een conciërge die 24 uur op 24 aanwezig is en een zwembad) en is omringd met kantoren en handelszaken. De integratie van de nieuwe toren in de stad wordt nog bevorderd door een tramlijn (die van het Noord-station naar Tour&Taxis gaat) en een park.

België, uitvinder van wolkenkrabbers?

De eerste wolkenkrabbers werden in de jaren 20 gebouwd, België was de Europese voorloper; de Boerentoren van Antwerpen, die in 1932 gebouwd werd, was tot 1953 de hoogste wolkenkrabber van Europa (88 meter). In Brussel telde vanaf 1935 de Residentie Leopold 14 verdiepingen.

De terugkeer van de woontorens in Brussel is een sterke trend; op een gemiddelde van 10 torens van meer dan 150 meter die nu gebouwd worden, is slechts 1 toren enkel bestemd voor kantoren. De grootste tendens is multifunctioneel gebruik, met complexen die kantoren, handelszaken en appartementen combineren.

Source: http://www.levif.be/

Beeld: Zoltán Jánosi (Flickr)