Werelderfgoedlijst: Sevilla bedreigd met schrapping

21/10/2011

Sevilla, hoofdstad van de Gemeenschap Andalusië, prijkt sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco dankzij de Giralda, het Alcázar en het Archivo de Indias. Toch zou de Andalusische hoofdstad door Unesco van de lijst kunnen worden geschrapt door de bouw van de Torre Pelli, een wolkenkrabber met 41 verdiepingen.

Van het koninkrijk Al-Andalus tot Christoffel Columbus: uniek architecturaal erfgoed

De stad Sevilla bezit een rijke geschiedenis tussen islamitisch erfgoed en de ontdekking van Amerika. Vanaf een hoogte van ongeveer 100 meter domineert de oude minaret van de Giralda de immense kathedraal van Sevilla, waar Christoffel Columbus begraven ligt. Het voormalige islamitische paleis Alcázar staat naast de kathedraal met haar minaret, net als het Archivo General de Indias waarin de documenten gerelateerd aan de Nieuwe Wereld worden bewaard. Het historisch centrum van Sevilla doorstaat de eeuwen. En toch…


La Giralda de Séville par chevrette13

Nieuwe Torre Pelli: Sevilla wordt op de proef gesteld

César Pelli is een vermaarde architect aan wie met name de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur te danken zijn. De bank Cajasol bestelde bij de Argentijnse architect het ontwerp van een elliptische toren van 178 m, 41 verdiepingen en 51 000 vierkante meter. Op dit moment zijn nog maar 10 verdiepingen verrezen, maar de inwoners en Unesco maken zich nu al zorgen over onherstelbare schade aan het historische landschap. Bovendien zal een team van inspecteurs van Unesco een rapport opstellen en tijdens de volgende vergadering van de Commissie voor het Werelderfgoed in de zomer van 2012 zal een beslissing worden genomen. De schrapping van de Werelderfgoedlijst vormt een reële dreiging waarmee onlangs nog twee andere bezienswaardigheden werden bestraft: het beschermd leefgebied van de Arabische oryx en de Vallei in Dresden.

Een dergelijke schrapping zou onvermijdelijke schade berokkenen aan een stad en regio die zoveel inkomsten halen uit toerisme.

Bron: UNESCO, The Olive Press, Green Guide Spain

Video: Youtube & Dailymotion

Beeld: uit Dailymotion video.