Binnenkort nieuwe steden in Wallonië?

28/11/2011

Logo Wallonië

Tegen 2040 zal er een half miljoen extra gezinnen in Wallonië gevestigd zijn; om ons daar op voor te bereiden moet de gemeenschap de inrichting van het gebied opnieuw uittekenen. Een van de beoogde scenario’s is het creëren van steden, naar het voorbeeld van Louvain-la-Neuve in die tijd.

Steeds meer huizen in België: de uitdaging om het gebied opnieuw in te richten

Waar zal het Waalse Gewest in 2040 op lijken? Door de demografische groei en de nieuwe soorten gezinnen zou het aantal gezinnen met 500.000 stijgen. Met de huidige inrichting van het gebied schatten we dat er 120.000 hectaren nodig zijn om die personen te huisvesten; dat cijfer houdt rekening met de woningen, maar ook met de omliggende diensten (scholen, handelszaken en transport). Als de grondprijzen niet veranderen, zouden de prijzen wel eens de pan kunnen uitswingen. Om dat te vermijden herziet het Waalse Gewest momenteel het SDER (territoriale ontwikkeling in het Waalse Gewest).

Moderne steden voor een gecontroleerde energieprijs

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk; de oplossing die het meeste in de media komt, is die om nieuwe steden te creëren, zoals in het begin van de jaren 70 het geval was met Louvain-la-Neuve. Een dergelijke oplossing zou onder meer de explosie van het energiebudget van gezinnen beperken; door een stad te creëren, is het mogelijk om die rond de infrastructuur van het openbare vervoer te bouwen en zo een alternatief te bieden voor de verschillende persoonlijke wagens per gezin.

Bron: www.rtbf.be