Zijn de winkelcentra gedoemd om te verdwijnen?

28/11/2011

shopping center Dusseldorf – beeld: FVDD

De Europese winkelcentra, die onder meer geconfronteerd worden met de explosieve stijging van online verkoop, zijn niet tevreden; welke uitdagingen moeten ze aangaan, en met welke middelen?

Internet en de economische crisis: de winkelcentra in het oog van de storm

Men schat dat 50% van de non-food markt tegen het einde van dit decennium online zal doorgaan; aankopen via internet (met ophaling in de winkel of levering aan huis) worden erg gewaardeerd door de jongeren. Die herverdeling van de kaarten gaat natuurlijk niet zonder de winkelcentra te beïnvloeden; de merken denken voortaan twee keer na voor ze investeren in de fysieke aanwezigheid van hun producten, die dergelijke centra aanbieden.

Die structurele verandering gaat gepaard met de ernstige huidige crisis in de Europese landen; de aankoopkracht van gezinnen hangt halfstok en ze twijfelen dus om te consumeren.

Stadsintegratie en duurzame ontwikkeling,of het afscheid van de shopping centers ?

Om de moeilijkheden te boven te komen moeten de winkelcentra creatief zijn en ernstig aan hun branding werken. Dat betekent een nieuwe architectuur en vooral een politiek rond duurzame stadsintegratie; in het Noorden van Brussel neemt het project ‘Just Under the Sky’ zo een industrieel braakliggend gebied in en wil het als voorbeeld dienen op het gebied van water- en lichtbeheer. Nu nog zien of dat de investeerders en in de eerste plaats de consumenten kan overtuigen…

Bron: www.lesoir.be