Nieuwstraat, internationaal uitstalraam van de mode

5/12/2011

Op een kwarteeuw tijd heeft de Nieuwstraat letterlijk een metamorfose ondergaan, de residentiële wijk van vroeger heeft definitief plaats gemaakt voor een populaire commerciële ader. Even terugblikken op een success story.

De jaren 80 of de heerschappij van de diversiteit

Volgens Alain Berlinblau, voorzitter van de groep handelaars van het centrum van Brussel sinds 1985, verzamelde de Nieuwstraat van 25 jaar geleden vooral de kleine zelfstandige handelaars en in mindere mate de nationale ketens. Zoals de archieven van het Bureau Gérard aantonen waren enkele grote groepen zoals C&A of INNO er wel al gevestigd, maar die vertegenwoordigden maar een derde van de markt in die tijd.

Daarnaast bood de diversiteit van de handelspanden de klanten ook een zeer uitgebreid gamma diensten aan, dat ging van een apotheek tot een bioscoop en zelfs een bontwinkel.

De plaats van de kopstukken van de mode

Vandaag telt de Nieuwstraat nog steeds ongeveer 90 handelspanden, maar slechts 12 daarvan zijn nog dezelfde, waaronder Paris XL of Benetton. De zelfstandige handelaars hebben nu maar 5% van de markt meer in handen en zijn verpletterd door de wereldmerken uit Spanje of Amerika (Zara, H&M,…).

Er wordt vooral textiel verkocht, daarna volgen de schoenen, de telecom en het fastfood. Dat gaat natuurlijk ten nadele van andere sectoren zoals de kantoorhandel, de juwelenzaken, ijzerwinkels, restaurants,… Gevolg: overal heeft de klant de keuze tussen dezelfde merken, dezelfde producten, wat een stijgende eentonigheid en een gebrek aan originaliteit met zich meebrengt.

Ondanks alles laat het commerciële succes niet af en blijft het winkelparadijs zijn stroom klanten aantrekken die gulzig door de winkelstraten slenteren.

Bron: http://www.lesoir.be