Binnenkort een winkelcentrum in Namen?

6/12/2011

Namen, de hoofdstad van Wallonië, heeft nog geen groot winkelcentrum. Er worden meerdere projecten bestudeerd, waaronder eentje dat voorgedragen wordt door de onderneming Thomas&Piron; er zou 33.000 vierkante meter commerciële oppervlakte gecreëerd kunnen worden in het centrum van Jambes, op 2 km van de E411.

Een Waalse hoofdstad met een tekort aan winkels?

Louvain-la-Neuve heeft zijn Esplanade, Luik zijn Médiacité, maar Namen moet zich voorlopig tevreden stellen met maximum 1.000 vierkante meter commerciële oppervlakte. Dat is niet voldoende voor de grote merken, die elk eerder 5.000 vierkante meter ruimte nodig hebben om zich te vestigen. Bovendien is het verkeer en de parkeergelegenheid in Namen bijna oververzadigd door de bestaande handelszaken, waardoor de ontevreden klanten naar Brussel of Charleroi gaan om hun aankopen te doen.

Het handelsaanbod van Namen is onvoldoende, daarom wordt er momenteel naar verschillende oplossingen gezocht; een winkelcentrum zou zich aan de bushalte of in de wijk van de Acinapolis kunnen vestigen, ja zelfs op het kruispunt van de Avenues du Prince van Luik en Luxemburg.

600 nieuwe rechtstreekse banen en economische gevolgen

De oplossing op de kruising van beide lanen zou 33.000 vierkante meter handelspanden en een honderdtal slaapplaatsen creëren. Een ondergrondse parking van 2.000 plaatsen zou dat geheel afmaken. Thomas&Piron, die het project voorgesteld heeft aan de stad Namen, voorziet zo dat er 600 rechtstreekse banen bij zullen komen. Het nieuwe winkelcentrum, dat op nauwelijks enkele minuten van het stadcentrum af zou liggen, zou er eveneens voor zorgen dat de winkels uit het historische centrum en de nieuwe winkels uit de stadsrand klanten zouden uitwisselen.

Bron: http://www.lesoir.be

Foto: Zoltán Jánosi (Flickr)