Eengezinswoningen: 40% groter in België dan in het buitenland

7/12/2011

Century 21 heeft in meerdere landen ter wereld de immobiliënmarkt geanalyseerd; de eengezinswoningen zouden in België 40% groter zijn dan in het buitenland. Nochtans zou de verkoopprijs van dat type woning slechts 1% duurder zijn.

Een bewoonbare oppervlakte van 119 vierkante meter

De eengezinswoningen kennen een zeker succes en vertegenwoordigen 30% van de transacties op de immobiliënmarkt. Is het voordelig om te investeren in die middelgrote woningen, die meestal uit 2 kamers bestaan, 1 badkamer, 1 keuken, 1 living en 1 tuin? Het lijkt wel zo, althans als je het vergelijkt met andere Europese landen (Spanje, Portugal, Ierland, Tsjechië) of zelfs andere continenten (Nieuw-Zeeland, Mexico, Los Angeles).

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van een eengezinswoning is 119 m² groot in België, tegenover 87 m² in de rest van de wereld, dat komt neer op 40% meer oppervlakte bij ons.

Een verkoopprijs van 180.000 €

Hoewel de woningen groter zijn in België, zijn ze niet noodzakelijk duurder; ze kosten gemiddeld 180.000 € , tegenover 178.000 € in het buitenland, ofwel een verkoopprijs die 1% hoger ligt.

Die cijfers kwamen tot stand door 5.500 Belgische woningen te analyseren. Zo kon daarnaast ook de aantrekkingskracht van steden en randgemeenten vastgesteld worden, die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de mobiliteitsproblemen.

Bron: http://www.rtbf.be

Foto: Immovlan.be