Het gebruik van tablets in de bouwsector?

13/03/2012

PlangridIn 2012 komt het digitale tijdperk in een heuse stroomversnelling terecht, en die heeft alles te maken met de mobiele toestellen zoals de iPhone, de Androïd-smartphones en de tablets. Het aantal apps neemt zienderogen toe op de “markets”, de online downloadwinkels zoals Apple en Google er bijvoorbeeld elk een hebben*.

In de bouwsector bestaan er tal van tools die het dagelijkse leven van architecten en aannemers een stuk makkelijker maken.

Techcrunch, het gekende Amerikaanse tijdschrift dat is gespecialiseerd in nieuwe technologieën, belicht de aanzienlijke ontwikkeling van dit soort instrumenten. Het ziet daarvoor drie redenen:

  1. Papier op de terugweg: het eerste wat wel eens zou kunnen gaan verdwijnen op de werven, zijn de papieren plannen (Blueprints). Die zijn niet zo milieuvriendelijk, worden niet bijgewerkt en nieuwe investeerders en eigenaars vertonen ook steeds meer de neiging om alsmaar minder papier te gaan gebruiken.
  2. Een betere communicatie: door het gebruik van een tablet (een iPad of andere) op de werf kan meteen de juiste informatie naar de juiste mensen worden gestuurd, zonder dat daarvoor eerst nog eens naar kantoor moet worden gegaan, de plannen met de hand moeten worden aangepast, ze dan moeten worden ingescand en ze vervolgens moeten worden verstuurd per mail. Een aanzienlijke tijdwinst en een hogere productiviteit, wat de tablet meteen een serieus voordeel geeft.
  3. Een nieuwigheid: de statistische analyses! Werven zijn per definitie een geheel van werkzaamheden die op het terrein op elkaar moeten worden afgestemd met een groot aantal betrokkenen, in de studiebureaus enz. Maar hoe moet de echte productiviteit worden berekend van een technicus op de werf? Een elektricien die misschien minder duur is, zal soms langer werken. De analyse van de duur van de werkzaamheden, van de kosten en van de investeringen kan heel handig blijken om te vermijden dat budgetten de pan uit swingen.

Er bestaan al tal van bouwhulptools, zoals Autocad WS of PlanGrid, maar dit is nog maar het begin. Tegen het einde van dit jaar, zullen weer tal van nieuwe apps opduiken, tot groot genoegen van de aannemers die bezig zijn met nieuwbouw of verbouwingen. Wordt vervolgd, dus…

Dit is wat PlanGrid te bieden heeft (video in het Engels)

*Immovlan.be heeft ook zijn eigen iPhone app, hier!


Terug naar het nieuwsoverzicht