Ontdek het olympisch dorp in Londen en zijn toekomstige bestemming.

3/07/2012

Ruim voor de start van de Olympische Spelen 2012, hebben de organisatoren uitvoerig stilgestaan bij de ‘nalatenschap’ van dit wereldwijde sportevenement voor de lokale bevolking. Duurzaamheid stond voorop in het ontwerp van het olympisch dorp, zowel in het uitgewerkte voorontwerp als bij de bouw en de materiaalkeuze. Ook voor wat betreft de activiteiten op het terrein, het beheer, het onderhoud en het energieverbruik staat alles in het teken van duurzaamheid. De gebouwen op de olympische site zullen na de Spelen een nieuwe bestemming krijgen of verwijderd worden.

Het olympisch dorp in Londen OS 2012

Tijdens de Olympische Spelen 2012.

Het olympisch dorp ligt in het noordelijke deel van het olympisch park en bestaat gedurende de Spelen uit appartementen voor de 17.000 atleten en officials, winkels, restaurants, medische voorzieningen, media- en recreatieruimtes, en uitgestrekte groene zones.

In het verlengde van de Londense traditie om woningen te bouwen rond openbare pleinen en gemeenschappelijke tuintjes, beschikt het olympisch dorp over een dorpsplein waar de atleten samen kunnen ontspannen. Fonteinen herinneren aan de nabijheid van de rivier de Lea.

Alle gebouwen zijn makkelijk toegankelijk en uitgerust met moderne liften. Deze voorzieningen zijn bovendien volledig rolstoeltoegankelijk.

De appartementen bieden een comfortabel onderkomen en zijn voorzien van hypermoderne communicatietechnologie, compleet met internet en draadloos netwerk.

Tijdens de OS, telt het dorp een aantal beperkt toegankelijke zones met onder meer cateringfaciliteiten en pendeldiensten voor de atleten. De meeste van deze voorzieningen komen in tijdelijke constructies op plaatsen die gemakkelijk geruimd kunnen worden bij de heraanleg van de site direct na afloop van de Spelen.

het olympisch dorp in Londen

Na de Olympische Spelen 2012.

Na de Spelen zal het olympisch dorp grotendeels worden omgevormd tot woningen voor de inwoners van Oost-Londen. De ene helft van de 3.000 appartementen van het atletendorp zal worden heringericht als betaalbare koopwoning, terwijl de andere helft bestemd is voor de private huurmarkt.

De Chobham Academy – een schoolcampus met 1.800 plaatsen voor leerlingen van 3 tot 19 jaar – zal eveneens zijn intrek nemen op de voormalige olympische site.

De site van het olympisch atletendorp voor de Spelen van Londen 2012 werd voor 634 miljoen euro verkocht aan een joint venture met Qatari Diar. Het contract stipuleert de creatie van 2.000 extra woningen.

appartementen van het olympisch dorp in Londen

appartementen van het olympisch dorp in Londen

appartementen van het olympisch dorp in Londen

video : het olympisch dorp OS 2012

Copyright photos: London 2012.