Overwaardering van de vastgoedmarkt? Specialisten bewijzen het tegendeel.

18/07/2012

De TREVI-index voor het tweede trimester 2012, een barometer van de evolutie van de residentiële vastgoedprijzen in België, is gedaald tot 111.02 en staat hiermee terug op het niveau van eind 2011.

De TREVI-index voor het tweede trimester 2012

Deze lichte inzinking is wellicht te wijten aan de instabiele politiek-economische situatie die ons land de voorbije maanden heeft doorgemaakt.

De vrees voor een sterke destabilisatie van het bankstelsel als gevolg van de aanhoudende problemen in Griekenland, Spanje en mogelijk ook Italië, zorgt voor enorme verliezen op de beurzen en versterkt de uitermate negatieve vooruitzichten op korte en middellange termijn.

De situatie in België doet de vrees bij vooral kleine beleggers nog verder toenemen. De geruchten over een volgende begrotingsronde die eigenaars zou kunnen treffen en de recente politieke besluitvorming zorgen voor ongerustheid bij de Belg die zijn geld tot nu toe steeds als een ‘goede huisvader’ heeft beheerd.

‘Voorspellers kunnen zich vergissen. Cijfers liegen nooit.’

De alarmerende berichten van sommige analisten leggen een bijkomende rem op de investeringsdrang van beleggers die wellicht speculeren op een toekomstige prijsdaling. Een eerste studie, die veel weerklank vond in de media, maakte gewag van een overwaardering van de markt met ± 55 – 60 %.

Vastgoedgroep TREVI is verbaasd over deze voorspellingen en de onderliggende argumentatie.

Uitgaande van het feit dat de prijzen duidelijk sterker gestegen zijn dan de lonen, concludeerde dit onderzoek dat de vastgoedprijzen onvermijdelijk en drastisch zouden tuimelen. TREVI benadrukt echter dat het niveau van de lonen nooit een doorslaggevende factor is gebleken voor de vastgoedprijzen. Het is slechts een van de parameters en zeker niet de belangrijkste. Bovendien ligt de gemiddelde prijs voor een appartement van 70 m² in België beduidend lager dan bij onze Europese buren.
 

In cijfers,

  • De gemiddelde prijs van een appartement van 70 m² stemt overeen met
LandAantal jaren brutiloon
België4 jaar
Spanje (na het begin van de  crisis)
Nederland
Oostenrijk
tussen 6 en 7 jaar
Frankrijk
Italië
tussen 8 en 9 jaar

Gebaseerd op een vergelijkende studie van DELOITTE

  • De gemiddelde prijs van nieuw vastgoed
Europese stedenGemiddelde prijs in  €/m²
Brussel, Berlijn, Turijn, Linz (Oostenrijk) en Praag2.400 €/m²
Hamburg, Frankfurt> 3.300 €/m²
Kopenhaguen3.500 €/m²
Lyon3.700 €/m²
Milaan, Rome4.000 €/m²
Marseille4.200 €/m²
Parijs> 8000  €/m²

Vergeleken met enkele andere steden is de gemiddelde prijs van nieuw vastgoed in België en in Brussel, de duurste stad van België,  heel redelijk gebleven.

Tot slot wil het vastgoedagentschap de analisten en voorspellers eraan herinneren dat hun voorspellingen in de voorbije 5 jaar van een sterke daling van de residentiële vastgoedprijzen tot nu toe grotendeels onjuist zijn gebleken en dat de vastgoedsector in de afgelopen 40 tot 50 jaar nooit een daling met 20 tot 30% per jaar gekend heeft.

Met de vastgoedindex wil TREVI, en zijn Afgevaardigd Bestuurder Eric Verlinden, de situatie niet rooskleuriger voorstellen dan ze is, maar wel een jaar voorspellen waarin de prijzen naar verwachting met 2,5 tot 3% zullen stijgen.

Door de huidige daling van de rentevoet zal het transactievolume behouden blijven, op voorwaarde dat de regering de juiste beslissingen neemt op fiscaal vlak en niet vergeet om de vele kleine beleggers een veilig en duidelijk kader te bieden met stabiele en geruststellende vooruitzichten.

 Trevi index

bron: Trevi Groep.

Alle info op de TREVI-index voor het eerste trimester 2012.

Meer inlichtingen op de TREVI-index