Volgens de OESO is het Belgische vastgoed 49% te duur

Eind augustus stak een studie van de OESO, bekendgemaakt door LeSoir, de lont aan een debat over een mogelijke overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt.

het Belgische vastgoed 49% te duur Volgens de gegevens van de OESO zou de Belgische vastgoedmarkt 49% te hoog worden gewaardeerd, en zouden wij bij de hoogste prijzen ter wereld hanteren.

De gegevens van de OESO meten de verhouding tussen de woningprijzen en de inkomens, maar ook de verhouding tussen deze prijzen en de huurprijzen. In beide gevallen zit België duidelijk boven het gemiddelde, met respectievelijk 49% en 63%.

Dit is niet de eerste studie die wijst op een Belgische vastgoedbel. Andere internationale analyses stootten al op een overwaardering, zonder echter uitspraken te doen over de omvang daarvan.

De Bouwconfederatie gaat in de tegenaanval en spreekt van een heel theoretische studie die geen oog heeft voor de Belgische bijzonderheden. Ze zegt dat er nog andere factoren zijn waar rekening mee moet worden gehouden om de waarde van de Belgische woningen te bepalen. Ze verwijst ook naar het grote spaarvermogen van de Belgen en naar het feit dat dit geld vaak wordt geïnvesteerd in de aankoop of bouw van een woning.

Volgens onze partners van de gids Trends-Tendances blijft het Belgische vastgoed een veilige sector voor investeerders. Ze geloven niet in een grote overwaardering van de Belgische vastgoedprijzen.


Terug naar het nieuwsoverzicht