Chinezen scheiden om te ontsnappen aan een vastgoedtaks.

4/11/2013

divorce en chine

Er zijn tal van redenen die een koppel ertoe aanzetten om te scheiden, maar in China scheiden bepaalden om strategische redenen: ontsnappen aan een nieuwe vastgoedbelasting.

Om een antwoord te bieden op de stijgende vastgoedprijzen in China, zijn recentelijk nieuwe wetten op eigendom van kracht geworden.
Bij deze veranderingen zit bijvoorbeeld een nieuwe belasting van 20% op de winst van de verkoop van een tweede verblijf in Peking of Shanghai.

Zoals het vaak het geval is wanneer nieuwe reglementeringen van de overheid het daglicht zien, hebben de Chinese burgers al snel een achterpoortje in deze reglementering gevonden om te vermijden dat ze extra belastingen moeten betalen en verder kunnen investeren in vastgoed.

Zo opteren koppels die een tweede verblijf willen verkopen vaak om te scheiden, om zo gezien te worden als twee alleenstaanden met elk één eigendom, eerder dan de belasting te betalen. Een scheiding kost dan ook maar effectief enkele yen. Daarna kunnen ze hertrouwen.

De China Youth Daily stelde vast dat tussen 4 en 8 maart 1255 koppels de scheiding aangevraagd hebben, wat een stijging is van 470% tegenover de week ervoor.

Het is nog niet geweten hoe de regering dit achterpoortje op korte termijn denkt te sluiten, maar een nieuw eengemaakt nationaal registratiesysteem voor vastgoed is voorzien voor eind 2014, wat moet toelaten een jaarlijkse grondbelasting toe te passen. Een omvangrijk programma, gezien de grootte van China en het ontbreken van uniforme gegevens.
 

Beijing

Beijing

Credit: Wikipedia.
 


Terug naar het nieuwsoverzicht