Belgen investeren massaal in Spaans vastgoed

le belge investit en Espagne

Belgen investeren meer en meer in Spaans vastgoed: in het tweede trimester van dit jaar werden 1072 woningen aangekocht door Belgen. 812 van deze eigendommen zijn tweede verblijven (volgens L’Echo en De Tijd).

De economische crisis en het grote overaanbod van beschikbare woningen hebben in Spanje een forse prijsdaling van het vastgoed teweeggebracht. Sedert 2007 zijn de Spaanse vastgoedprijzen met gemiddeld 37% gezakt, wat zich ook manifesteert in de sector van de tweede verblijven.

In het tweede trimester van 2013 zijn 14500 woningen verkocht aan buitenlandse kopers. Koplopers zijn de Britten, met 15% van de transacties. Zij worden gevolgd door de Fransen (10,7%), de Russen (8,7%), de Duitsers (7,6%) en de Belgen (7,5%).
Het gaat om een recente stijging voor de Belgische investeerders, gezien ze in 2007 nog geen 2% uitmaakten van de vastgoedaankopen in Spanje.

Proportioneel wordt de Belg zo de belangrijkste investeerder in Spaans vastgoed.

Belgen kopen vooral tweede verblijven in het noorden en zuiden van de Costa Blanca (Alicante, Altea, Calpe), en aan de Costa del Sol (Malaga, Marbella).

De Belgische liefde voor Spanje lijkt hand in hand te gaan met een forse daling van vastgoedtransacties aan de Belgische kust.  Een daling die de vastgoedmakelaars onder meer toeschrijven aan de verhoging van de belasting op tweede verblijven, veel Belgische kustgemeenten hebben namelijk hun gemeentebelasting verhoogd.


Terug naar het nieuwsoverzicht