Wat is een efficiënt systeem voor regenwaterrecuperatie?

16/01/2014

Water is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, maar het wordt steeds schaarser en bijgevolg ook duurder. Het goede nieuws is evenwel dat er aanzienlijke besparingen voorzien kunnen worden.
 

Dankzij regenwaterrecuperatie kan er tot 71 liter water per persoon, per dag bespaard worden. Een goede zaak voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

 

waterbehoefte per persoon en per dag

 

Wat is een efficiënt systeem voor regenwaterrecuperatie?

De belangrijkste onderdelen zijn een reservoir ( bij voorkeur met een minimuminhoud van 3000 liter), een elektrische pomp met een terugslagklep op de aanzuigleiding die voorkomt dat er water in de richting van de regenput vloeit, een onderhoudsvriendelijke filter en een leidingennet dat naar de tappunten loopt.

Het systeem kan op 3 verschillende manieren uitgewerkt worden.

–    De eerste manier bestaat erin over te schakelen naar een dubbel leidingennet. In dit geval worden twee – volledig gescheiden – leidingennetwerken geplaatst naar elke plek waar u een toestel wenst aan te sluiten: een regenwaternet en een drinkwaternet.

–    Een tweede mogelijkheid is om de regenwaterput te vullen en op regelmatige basis het regenwaterniveau te controleren. Gedurende de droge periodes kan de regenput gevuld worden met drinkwater als het regenwaterpeil te laag is.

–    Het is ook mogelijk om de aanzuigleiding om te schakelen. In dat geval is het de consument die het niveau van de regenput in de gaten moet houden. Wanneer het peil te laag is, kan hij overschakelen naar een reservoir dat voorzien is van drinkwater. 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het sedert 2006 voor elke nieuwbouw verplicht om een regenwaterput te installeren. Het Brussels gewest geeft een premie als uw woning zich binnen de perimeter voor versterkte ontwikkeling van de huisvesting ligt.

pompe eau de pluie Wilo - Immovlan.be

Bron: Wilo, fabrikant van regenwaterpompen voor huishoudelijke toepassingen.


Terug naar het nieuwsoverzicht