Hoe ziet de Belgische houtbouwmarkt eruit?

18/03/2014


Belgische houtbouwmarkt op Immovlan.be

Wat is het reële marktaandeel van de houtbouw in ons land?

Op vandaag spreken we over 2000 houtconstructies op jaarbasis. Het gaat voornamelijk over eengezinswoningen, maar ook steeds meer gebouwen met meerdere verdiepingen, publiek en privé, en dat zowel in landelijke als in dichtbevolkte, stedelijke gebieden waar houtbouw vijf jaar geleden nog ondenkbaar was. We kunnen echt spreken van een bloei van de houtbouw.

Het marktaandeel van houtconstructies is gegroeid van 5,91% in 2011 naar 8,08% in 2012, wat een stijging van 2,16% inhoudt. Dat is toe te schrijven aan het groeiende aantal residentiële gebouwen dat in hout werd opgetrokken, maar ook aan het dalende aantal bouwvergunningen tussen 2010 en 2011.

Bovenop de gestegen marktaandelen van houtconstructies in 2012, is uitvoer steeds belangrijker geworden.
Wat de renovatiemarkt en uitbreidingen in houtbouw betreft, is het marktaandeel gestegen van 2,24% in 2011 naar 2,59% in 2012, ofwel een stijging van 0,35 %.

Dat mag dan wel weinig lijken, het neemt niet weg dat de houtbouwmarkt het goed doet, in tegenstelling tot de algemene trend die te zien is bij renovaties en uitbreidingen (daling van het aantal realisaties met 6,1%).

Hoe ziet een Belgische houtonderneming eruit?

De ondernemingen die actief zijn in houtbouw zijn voornamelijk zeer kleine ondernemingen. Voor het merendeel van de grotere marktspelers is houtconstructie slechts één van hun activiteiten.

20% van de ondernemingen bouwt minder dan 2 huizen/jaar, 60% minder dan 10 huizen/jaar en 80% minder dan 20 huizen/jaar.
70% van de ondernemingen is gelegen in Wallonië. De nabijheid van de grondstof en de stijl van de houten huizen, die bijzonder goed past in een landelijkere omgeving, zijn eveneens een mogelijke verklaring voor die verschillen.

In termen van omvang mogen de Belgische fabrikanten proportioneel gezien dan wel veraf zijn van wat ze bijvoorbeeld in Noord-Amerika doen, maar onze gespecialiseerde ondernemers moeten op het niveau van knowhow zeker niet onderdoen voor hun Canadese of Amerikaanse collega’s.

De cijfers komen uit de enquête van Hout Info Bois (Studie- en Onderzoeksfonds voor de Zagerijen en Aanverwante Nijverheden)

geschreven door celine dubois


Terug naar het nieuwsoverzicht