84 sociale passiefwoningen in Schaarbeek.

15/05/2014

De werven van het Gewestelijk Huisvestingsplan volgen elkaar op in de gemeente Schaarbeek.

Twee maand na de oplevering van de 25 lage-energiewoningen van het Gaucheret-project en drie maand na de eerstesteenlegging van de vijftien toekomstige sociale woningen voor senioren van het Biloba-project, is de eerste steen van het Reyers-project gelegd. 84 families zullen kunnen genieten van een passieve sociale woning die tien keer minder energie verbruikt dan een klassieke woning.

“Het Reyers-project, dat in het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan werd gerealiseerd onder leiding van de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), is aan zijn uitvoeringsfase begonnen. In de praktijk zullen de woningen beheerd worden door de Schaarbeekse Haard.
 

84 sociale passiefwoningen in Schaarbeek - Immovlan.be

Tijdens de informatiesessies aan de buurtbewoners in oktober 2011 en mei 2013, werd er naar de bezorgdheden van de bewoners geluisterd.

De grootte van de gebouwen werd hierdoor verkleind en er werd een verkeersplan opgesteld voor de duur van de werken. Alles werd in het werk gesteld omdat de vrachtwagens van de werf niet door de residentiële zones zouden rijden, maar gebruik zouden maken van de ‘bussluis’ in de richting van het Diamant-kruispunt”, zo verklaart Staatssecretaris van Huisvesting Christos Doulkeridis.

De vragen met betrekking tot de parking die zich op deze plek bevond, gaven ook aanleiding tot bezorgdheid.

Resultaat: de pendelparking werd heraangelegd op het aangrenzend terrein en kan nog meer pendelaars opvangen (172 plaatsen ten opzichte van de huidige 135). De parking blijft ook toegankelijk voor vrachtwagens (10 voorziene plaatsen). Gedurende de werken zal de BGHM de buurtbewoners blijven informeren over eventuele onverwachte wendingen op de werf.

35 woningen met 3 kamers en meer

 “In het hart van een wijk die de komende jaren naar verluid sterk zal evolueren, houdt dit project rekening met zowel de gewestelijke ambities aangaande energieprestaties als de noden van de gezinnen. Het is namelijk zo dat 35 van 84 gebouwde woningen over drie kamers en meer beschikken om beter te beantwoorden aan de verwachtingen van de Brusselse kroostrijke gezinnen.”

Tegenwoordig heeft Schaarbeek één van de laagste percentages van het gewest wat betreft het aantal gemeentewoningen (8,55%, 15de), maar het maakt grote sprongen vooruit in het kader van het Regionaal Huisvestingsplan.

Het gewest is een samenwerking begonnen met de Schaarbeekse Haard die 2215 woningen telt, en ook met de gemeente.

De Schaarbeekse Haard behoort tot het peloton van de Openbare Vastgoedmaatschappijen die het meeste beroep doen op het Huisvestingsplan, net zoals de Brusselse Haard, de Anderlechtse Haard (4 projecten), de Ukkelse Maatschappij voor de Huisvesting en de Molenbeekse Huisvesting”.


Terug naar het nieuwsoverzicht