6 kostbare do’s bij het bouwen van een wijnkelder

5/06/2014

Verzot op wijn? Als je de ruimte hebt, loont het zeker de moeite om een echte wijnkelder te bouwen om je kostbaarste flessen veilig en met behoud van kwaliteit op te bergen. Immovlan legt je bij deze uit hoe je dat moet doen.

 

Natuurlijk kan de wijnkoeler die u in elektrozaken vindt een oplossing zijn. Wij stellen echter voor om een “echte” wijnkelder in te richten, met grind op de grond, flessenrekken enzovoort. Onder het motto ‘bezint eer ge begint’, zijn we natuurlijk te rade gegaan bij enkele specialisten ter zake. Allen wisten ons te vertellen dat we eerst en vooral de ruimte waar de flessen zullen komen goed moeten isoleren.

Isolatie en luchtvochtigheid: zeer belangrijk!

1. Begin met het isoleren van muren en plafond met polystyreenplaten. Denk er ook aan de deur te bekleden zodat ze hermetisch afsluit. Voorzie ze van een tochtstrip langs het kader.

2. Vervolgens zult u “klimatisatie” nodig hebben in de ruimte. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een elektrische klimaatregelaar. Zo’n apparaat gebruikt lucht van buiten of van een andere kamer. In dat geval moet er een gat gemaakt worden in de keldermuur. Dat apparaat heeft als doel de natuurlijke vochtigheid in de ruimte te bewaren zonder er zelf te genereren, wat uiterst belangrijk is om de wijn onder goede omstandigheden te bewaren. Een goede vochtigheidsgraad ligt rond de 70% (tussen 50 en 80%). Is de vochtigheid hoger, dan riskeert u om beschimmelde kurken te vinden. Is deze lager, dan kunnen de kurken uitdrogen, waardoor de flessen kunnen lekken of de wijnen zuur worden.

Grindbed

3. Om de polystyreenplaten aan het zicht te onttrekken en een bepaalde “sfeer” te creëren in de kelder, kunt u de muren schilderen. Een geurloze verf in een eerder sombere kleur zal de ruimte een licht duister effect geven.

4. Als u het budget niet de pan wilt laten uitswingen met een stenen vloer, dan hebben de specialisten die we geconsulteerd hebben ons aangeraden te opteren voor een grindbed. Een bijkomend voordeel is dat grind een eventueel teveel aan vocht zal absorberen. Klei zal dit ook doen, maar plaats zeker geen tapijt of een plankenvloer!

5. Hou de verlichting discreet met een enkele (spaar)lamp van lage sterkte. Wijn en licht vormen geen goede combinatie. Halogeenlampen zijn al helemaal uit den boze.

Hoe moeten de flessen geschikt worden?

Rest dan nog één van de belangrijkste vragen: hoe moeten de flessen geschikt worden?

6. U kunt stenen “nissen” maken, maar indien de plaats in de kelder nogal beperkt is, neem dan uw toevlucht tot modulaire rekken in gebakken klei. Hun grote voordeel is dat ze, omdat de flessen altijd horizontaal blijven liggen (waardoor de wijn altijd in contact blijft met de kurk en er geen lucht in de fles kan komen), ze ineenschuiven als Legoblokken waardoor we alle beschikbare ruimte van vloer tot plafond kunnen gebruiken. Er kan ook wat ruimte gelaten worden, bijvoorbeeld om de witte, rosé en rode wijnen van elkaar te onderscheiden. Zijn de flessenrekken in gebakken klei, dan gaan die ook de vochtigheidsgraad regelen.

Flessen met een schroefdop mogen verticaal bewaard worden. Goed om weten!

Eenmaal de kelder afgewerkt is, rest nog het meest aangename: de flessen gaan kopen om de kelder mee op te vullen. Het is aan papa (of mama) om te spelen nu!

 
Op zoek naar een interessante offerte voor isolatie? Vul onderstaand formulier in en onze experts nemen contact met je op:
 
* Verplichte velden

Terug naar het nieuwsoverzicht