Zijn makelaars verplicht kopers in te lichten over “spoken in de woning”?

Een dikke twee jaar geleden heeft het Hoge Gerechtshof van de Amerikaanse staat Pennsylvania zich moeten buigen over een vermeend spookhuis. Wat was er precies gaande? En wat leren we eruit?

immovlan - de aanwezigheid van spoken

Een Amerikaanse koper beschuldigde zijn makelaar van het achterhouden dat belangrijke informatie: de vorige eigenaar had zijn vrouw vermoord en er zouden volgens de nieuwe eigenaar nog spoken in het huis ronddwalen dat hij voor 610.000 dollar had gekocht.

Het Hof besliste dat een makelaar niet verplicht is zijn cliënten informatie te verschaffen over eerder gepleegde moorden, zelfmoorden of andere evenementen die zich in de te koop staande woning afgespeelden. Helaas worden er dagelijks duizenden mensen overal ter hele wereld vermoord, plegen mensen zelfmoord of sterven ze op een natuurlijke wijze. Veel Amerikaanse kopers zijn kennelijk geïnteresseerd in de aanwezigheid van spoken in hun toekomstige woning en sommigen zijn schijnbaar enthousiast in een spookhuis te kunnen verblijven.

En in België?

Normaliter geven de meeste makelaars hun eerlijke mening wanneer je hen een gelijkaardige vraag stelt, maar tot dusver is er geen enkele Belgische wet die een vastgoedmakelaar verplicht deze informatie aan zijn clienteel mee te delen, voor zover de makelaar hier zelf over op de hoogte is.


Terug naar het nieuwsoverzicht