10 van de kromste wolkenkrabbers ter wereld

27/10/2014

Wolkenkrabbers worden beschouwd als symbolen van technologische bravoure, rijkdom en welvaart, maar toch zijn hun architectonische kenmerken vaak beperkt gebleven tot homogene lineaire structuren. Om dit te doorbreken, is men jaren geleden begonnen met wolkenkrabbers anders te tekenen. Hier zijn 10 van de kromste voorbeelden, al dan niet in hun conceptfase… 

1. Cayan Tower – Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

De Cayan Tower – ook bekend onder de naam Infinity Tower – telt 73 verdiepingen en is 306 meter hoog.

De hoogste verdiepingen buigen 90 graden over in wijzerzin ten opzichte van de bodem. De bouw van deze wolkenkrabber heeft 272 miljoen dollar gekost.

De toren, die werd ingehuldigd in 2013, is de hoogste toren ter wereld die 90° om zijn as draait.

Cayan Tower- Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Immovlan.be

2. Wadala Tower – Mumbai,  India

Deze onwaarschijnlijke toren van 1.000 m zal gebouwd worden met een kromming, veroorzaakt door een rotatie van 5° van elke verdieping ten opzichte van de bodem.

Deze continuïteit geeft de toren zijn dynamiek en vloeiendheid. Op de wentelende terrassen wordt een verticaal stadsbos aangelegd, met een enorme hoeveelheid plantengroei, die de koolstofuitstoot mogelijk zal doen dalen. de Wadala Tower wil een voorbeeld geven als de meest milieuvriendelijke toren, met groen, windmolens en zelfs een waterval om de warmtetoename in de toren te doen afnemen.

De Walada Tower vormt zo een duurzame omgeving voor de bewoners van de appartementen, de gebruikers van het hotel en de werknemers in de kantoren.

Wadala Tower - Mumbai,  India. Immovlan.be

3. Aboslute Tower – Mississauga, Ontario, Canada

De Absolute Towers worden door de inwoners van de stad gemeenzaam de Marilyn Monroe Towers genoemd, een bijnaam die ze danken aan hun weelderige vormen.

Het architectenbureau MAD architects verzon deze twee torens van respectievelijk 50 en 56 verdiepingen, als deel van een geheel van vijf residentiële gebouwen. Ze werden in 2012 ingehuldigd en kregen de prestigieuze internationale prijs voor "Best Tall Building in the Americas".

Foto’s: Iwan Baan, Tom Arban, MAD Architects

Aboslute Tower - Mississauga, Ontario, Canada. Immovlan.be

4. De Beers Ginza Building – Tokio, Japan

De Beers Ginza Building staat in Ginza, een zeer bekend, populair handelscentrum in Japan. De toren staat in een drukke straat, geflankeerd door gebouwen met originele ontwerpen. Het concept van de De Beers Ginza toren wil een afspiegeling zijn van de gesofisticeerde en dynamische Ginza.

Het gebouw van 11 verdiepingen en 4.022 m² vormt als het ware een spiraal van licht en beweging, als een aurora borealis, met wisselende vormen en variabele kleuren.
Dit project werd ingehuldigd in 2008.

Foto’s: Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building - Tokio, Japon. Immovlan.be

5. Capital Gate – Abu Dhabi

Deze toren, ingehuldigd in 2011, meet 160 m en 35 verdiepingen en is een van de hoogste in de stad. Hij wijkt 18° af ten opzichte van de bodem, naar het westen toe.

In 2010 werd hij opgenomen in het Guinness Book of Records als de meest overhellende toren ter wereld.

De zwaartekracht veroorzaakt door de overhelling van 18° wordt uitgebalanceerd door middel van een techniek die "precambrische kern" genoemd wordt. Het gaat om een betonnen kern, versterkt met staal en met opzet lichtjes excentrisch wordt opgebouwd. Hij zit met 490 piketten in de bodem verankerd, 20-30 meter onder de grond.

Het gebouw is ook zo ontworpen dat het de krachten van wind en seismische schokken kan absorberen en kanaliseren.

Dir project werd geleid door het architectenbureau RMJM.

foto: wikipedia

Capital Gate - Abu Dhabi. Immovlan.be

6. Phare Tower – Parijs, La Défence, Frankrijk

Dit project, dat voltooid zou moeten zijn in 2017, zal een toren van 300 m hebben en 71 verdiepingen. Het komt in de zakenbuurt van La Défense in Parijs te staan. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Morphosis uit Los Angeles.

Als de Tour Phare er eenmaal staat, zal dit een van de hoogste torens van Europa zijn.

Phare Tower - Parijs, La Défence, Frankrijk. Immovlan.be

7. Spiral Tower – Berlijn, Duitsland

Het concept van de Spiral is dat van een door gezinnen bewoonde wolkenkrabber, waarvan het voornaamste doel is een "groene gemeenschap" te vormen in het centrum van Berlijn.

Dit gebouw zal voorzien worden van zonnepanelen, windmolens en een waterzuiveringsysteem.

De woningen zullen in tegenoverliggende richtingen geplaatst worden zodat voor elk appartement terrassen en open ruimtes kunnen gecreëerd worden. Buitenruimtes en recreatieruimtes zullen verspreid liggen over het hele complex.

Spiral Tower- Berlijn, Duitsland. Immovlan.be

8. Agora Tower – Taipei, Taiwan

De Agora Tower, die voorzien was om dit jaar af te zijn, werd door architect Vincent Callebaut uitgedacht als een ruimte met hoge dichtheid, om de ecologische voetafdruk van de bewoners te beperken en een symbiotische verhouding te creëren tussen stadsbewoners en natuur. Boomgaarden, bio-groentetuintjes en ander groens zullen wortel schieten op de balkons van het gebouw.

Met zijn convexe en concave rondingen symboliseert de Agora Tower de vorm van de DNA-structuur, alsof het gebouw was opgebouwd uit de bouwstenen van het leven.
Een ronde centrale lichtschacht levert voldoende licht en ventilatie tot in de laagste verdiepingen van deze structuur.

meer info: http://vincent.callebaut.org

Agora Tower- Taipei, Taiwan. Immovlan.be

9. Cobra Tower, Koeweit

Deze enorme Cobra-toren is in feite nog slechts een futuristisch concept, waarin de liften zouden werken als luchtdrukbuizen. Dit bouwproject zou gebouwd worden in Koeweit – maar er wordt gezegd dat het slechts om een mystificatie zou gaan.

Het is alleszins een fascinerend concept en als het op een dag toch zou gerealiseerd worden, zal het een zoveelste staaltje zijn van buitengewone technische vaardigheid.

Cobra Tower, Koeweit. Immovlan.be

10. Museo Soumaya, Mexico, Mexico

Dit gebouw van 46 meter en 6 verdiepingen is bedekt met 16.000 achthoekige dakpannen in aluminium. Het werd ontworpen door de Mexicaanse architect Fernando Romero en de bouw kostte 70 miljoen dollar.

Het museum heeft een smalle ingang, die uitgeeft op een ruime witte galerij, verschillende kunstgalerieën, een restaurant en een auditorium van 350 plaatsen. 

Museo Soumaya, Mexico, Mexico. Immovlan.be

Terug naar het nieuwsoverzicht