Hoe heronderhandelt u uw hypothecair krediet?

31/10/2014

Misschien denkt u dat u beter zou heronderhandelen over uw hypothecair krediet, zodat uw maandelijkse aflossingen lager worden. Maar hoe moet dat en welke zijn de voorwaarden?

Uw bank kan weliswaar een inspanning doen om uw ‘schuld te herschikken’ maar u dient te weten dat ze u niet van de laagste tarieven zal kunnen laten genieten. Het is dus aan te raden de concurrentie te laten spelen met andere banken, die bereid zijn de rode loper voor u uit te rollen om u als nieuwe klant binnen te halen.

Opgelet: de laagste interestvoet betekent nog niet dat u altijd winst haalt uit de transactie

U dient immers diverse bijkomende kosten te voorzien als u een hypothecair krediet aangaat om een bestaand te delgen.

– Opdat de afkoop gunstig zou zijn, kan die het beste gebeuren in de eerste jaren van de aflossing. In de eerste vijf jaar lost u immers meer interesten af aan de bank dan kapitaal.

– Vervolgens is het ook beter als de eindvervaldag voldoende ver in de toekomst ligt.

– Het verschil tussen de huidige en de nieuwe interest moet minstens 1% benaderen.

– Opdat de operatie voor u gunstig zou zijn, dient het af te lossen bedrag voldoende hoog zijn. De bankiers vermelden een minimumbedrag van 100.000 euro.

Als al deze voorwaarden samen vervuld zijn, worden hiermee de kosten gedekt voor de vrijgave van de oude hypotheek en zelfs de kosten voor de afsluiting van het dossier in sommige instellingen, de kosten verbonden aan de samenstelling van het nieuwe dossier en de schatting van de nieuwe lening, en de kosten voor een nieuwe akte van hypothecair krediet.

Als u wenst te weten of in uw geval het sop de kool waard is, raden wij u aan contact op te nemen met een makelaar of een bankier, die een simulatie voor u zal maken. Aarzel niet om bij meerdere agentschappen aan prospectie te doen om de aanbiedingen te kunnen vergelijken. Het is gratis.

Maar wees toch op uw hoede voor interesten die te aanlokkelijk lijken. Sommige instellingen eisen immers in ruil dat u uw handtekening zet onder andere contracten, zoals een brandverzekering, een restsaldoverzekering, een domiciliëring van uw salaris of diverse financiële producten. Het is dus van belang een berekening en een globale vergelijking te maken voor u beslist.


Terug naar het nieuwsoverzicht