Manifestatie tegen vastgoedproject: 1 jaar gevangenis!

14/11/2014

In Cambodia kan men beter niet protesteren tegen vastgoedprojecten, vooral als bewindslieden bij het project betrokken zijn.

Na op maandagochtend 10 november 2014 gearresteerd te zijn tijdens een betoging voor het gemeentehuis van Phnom Penh, zijn 7 Cambodiaanse militanten van de anti-uitzettingsbeweging Boeung Kak veroordeelt tot een jaar gevangenisstraf en 400 euro boete. Zij hebben schuldig gepleit aan het trachten ‘het verkeer te hinderen’ door rechter Mong Mony Sophea van de gemeentelijke rechtbank van Phnom Penh.

De zeven opgepakte personen hebben ‘het voordeel gehad’ van een zeer snelle procedure: de dag na hun arrestatie verschenen zij voor de gemeentelijke rechtbank van Phnom Penh die hen veroordeelde.

Deze vrouwen zijn lid van de Boeung Kak gemeenschap, waar duizenden families uit huis gezet zijn om plaats te maken voor een vastgoedproject aan de oever van een meer.

De bewoners van Boeung Kak zijn hun strijd in 2007 begonnen, toen het bestuur van Phnom Penh een hondertal hectares toekende aan het bedrijf Shukaku Inc. voor de bouw van een vastgoedproject. Het in het midden van de stad gelegen terrein strekt zich uit tot het meer van Boeung Kak en de stadsdelen op de oevers ervan…. waar duizenden arme families wonen.

De bewoners die hun huizen nog niet verlaten hebben zijn regelmatig het slachtoffer van overstromingen veroorzaakt door het dempen van het Boeung Kak meer met zand door het privaat bedrijf, geleid door een senator van de regeringspartij, Partij van het Cambodiaanse Volk (CPP) van Hun Sen.

Hun Sen, die bijna 30 jaar aan de macht is, onderdrukt krachtdadig alle oppositie.

Het vastgoedeigendomssysteem werd afgeschaft door het Rode Khmer regime en veel documenten zijn in die tijd verloren gegaan, wat vandaag een weerslag heeft op het eigendomsrecht.

 

foto’s :  "Même un oiseau a besoin de son nid".


Terug naar het nieuwsoverzicht