IJsland annuleert een deel van de hypothecaire leningen aan huishoudens

IJsland annuleert een deel van de hypothecaire leningen op  Immovlan.be

Terwijl sommigen durfden te wedden dat gewoon ging om een verkiezingsbelofte, heeft de IJslandse premier Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, verkozen in 2013, bevestigd dat het land een deel van de schulden van de IJslandse huishoudens zal annuleren die zij hebben opgelopen door het aangaan van hypotheken vóór de crisis van 2008.

« Deze maatregelen zullen helpen om de gevolgen van de crisis van 2008 te verminderen », zei de minister-president, maandag 10 november, op een persconferentie.

Op die manier komen de IJslandse huishoudens die een hypotheek aangegaan waren geïndexeerd volgens de inflatie vóór 2008 in aanmerking voor kwijtschelding van een deel van hun schuld met een maximum van 25 800 euro.

69 000 IJslandse families hebben al gevraagd om deze maatregel toe te passen en hun maandelijkse afbetalingen gemiddeld te verminderen met 13 tot 14%, wat neerkomt op een individuele vermindering van 95 tot 130 euro.

De kost van deze maatregel wordt geschat op 4,3% van het BBP en de IJslandse regering heeft plannen om deze te financieren door een verhoging van de belasting op de activa van de banken die geliquideerd zijn geweest in 2008.

De IJslandse regering verwacht dat de maatregel de consumptie en de economische groei zal stimuleren.

In 2012 werd al een equivalent van 13% van het BBP aan hypotheken geannuleerd en in 2013 moedigde hij zijn medeburgers aan om de terugbetaling van hun hypotheken te versnellen door het verminderen van de belasting op de bijdragen aan hun pensioenfondsen, wanneer deze werden gebruikt om te anticiperen op de aflossing van hun lening.

bron : Le Monde.
 


Terug naar het nieuwsoverzicht