Brussel: bijkomend budget toegestaan voor de voltooiing van de nieuwe zetel van de Navo.

12/12/2014

 de nieuwe zetel van de Navo op Immovlan.be

De Navo bevestigt dat er een nieuw akkoord is gesloten over de bouw van de nieuwe zetel van de Navo: er is het Belgisch-Nederandse consortium BAM Alliance en partners een bijkomend budget toegezegd van 85 miljoen euro, voor de bouw van 5 gebouwen en de herinrichting van de omgeving, en een bijkomende termijn toegestaan om de werken te voltooien, die afloopt in de zomer van 2016.

De Belgische staat is sinds 2004, via het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe zetel, voor rekening van het Atlantisch bondgenootschap. Het nieuwe hoofdkwartier zal het huidige vervangen, dat in 1967 inderhaast was opgericht.

Het ontwerp van de nieuwe zetel zal moeten beantwoorden aan de flexibiliteitsnorm van de Navo inzake moduleerbare configuratie en de mogelijkheid om eventuele uitbreidingen te voorzien.

Het gaat hier om een duurzaam gebouw met lage milieu-impact en geoptimaliseerd energieverbruik: warmte-isolatie, ruiten met efficiënte zonwering, verwarming met warmtekrachtkoppeling, geothermische energie, groenbedaking, efficiënt waterbeheer en een vooruitstrevend verlichtingssysteem.

De nieuwe zetel zal ook voorzien worden van beveiligingssystemen die aansluiten bij het politieke en militaire karakter van de Navo.
 

In 2010 was de uitvoering van de werken toegewezen aan de Belgisch-Nederlandse vennootschap Bam Alliance, voor 457,6 miljoen euro, een prijs die ongeveer 10% lager lag dan degene die door de nadere mededingers was opgegeven en die ook lager lag dan de oorspronkelijk geschatte kostprijs van de werken.

Maar de werken hebben om verschillende redenen achterstand opgelopen: twee strenge winters, wijzigingen die waren gevraagd door de Navo en de draconische veiligheidsmaatregelen op de werf

foto : NATO
 


Terug naar het nieuwsoverzicht