Wordt het Belgische kasteel van Noisy afgebroken?

13/02/2015

Wordt het Belgische kasteel van Noisy afgebroken op Immovlan.be

De naaste familieleden van prins Charles zouden geïnteresseerd zijn in een eventuele overname van het kasteel.

 

Het bouwwerk, gelegen in de gemeente Houyet (een plaatsje dat goed gekend is bij kajakkers die de Lesse afvaren), dateert uit de 19e eeuw en bevindt zich tegenwoordig in een vergevorderde staat van verval: aangetast door huiszwam en talrijke daden van vandalisme.

Eind 2013 vroeg de eigenaar van het kasteel, de graaf van Liedekerke-Beaufort, een afbraakvergunning aan voor het sinds 25 jaar verlaten kasteel. Ten gevolge van een sterke mobilisatie van buurtbewoners en vrienden van het kasteel verleende het Waals Gewest uitstel aan het oude gebouw. De gemachtigde ambtenaar van van het Waals Gewest was geen voorstander van de afbraak.

In september 2014 besliste de Waalse minister van Erfgoed, Maxime Prévot (cdH), om het kasteel van Noisy niet te klasseren. Te dure renovatie (tussen 20 en 25 miljoen), beperkt architecturaal belang… Het klasseren van dit bouwwerk was volgens hem onredelijk.

Wat staat er nu te gebeuren met het kasteel van Noisy?

Achter de schermen komt er schot in de zaak. De vereniging die is opgericht om het kasteel te beschermen, heeft een ontmoeting gehad met de eigenaars van het gebouw. De graaf zegt bereid te zijn om nog enkele maanden een voorstel tot overname van het kasteel af te wachten indien het gaat over een ernstig overnameproject.

De vereniging bevestigt dat er met verschillende gesprekspartners onderhandeld wordt, waaronder Engelsen die oude kastelen renoveren om ze om te vormen tot appartementen. Dit is het meest serieuze aanbod.

Volgens onze collega’s van LaMeuse zou het gaan om naaste familieleden van prins Charles, de prins van Wales, die reeds geïnvesteerd hebben in de renovatie van kastelen op het Engelse grondgebied en die nu zeer geïnteresseerd zijn in Noisy.

 

geschreven door celine dubois


Terug naar het nieuwsoverzicht