Keukens: de nieuwe trends in 2015

27/02/2015

67% van de gezinnen hebben ruimte nodig, opbergruimte en grotere werkvlakken.

52% van de paren zonder kinderen wensen een makkelijk schoon te maken keuken, met veel opbergruimtes.

65% van de singles droomt van een uiterst efficiënte, hyper-functionele keuken*.

Gebaseerd op deze resultaten hebben keukenspecialisten en ontwerpers de nieuwe "ideale keukens" voor 2015 bedacht en ontworpen.

Ontdek hier de nieuwe musts voor een geslaagde keuken: centraal eiland, meubelen die passen bij die van de woonkamer, passende vloer, geïntegreerde huishoudapparatuur…

 

De keuken als hart van de woning.

f we nu in een huis of een appartement wonen, de keuken is niet alleen open, maar vormt het hart van ons "thuis"! Ze wordt gebruikt als keuken, maar ook als eetkamer en als zitkamer, en wordt dus esthetischer, warmer en nog functioneler.

Als symbool van de open keuken wordt het centrale kookeiland het ontmoetingsplekje voor een gezellig samenkomen van het gezin of met vrienden.

Het kookeiland verenigt meerdere troeven: de circulatie in de ruimte wordt vloeiender, het eiland vormt de grens tussen het functionele gedeelte en de rest van de ruimte en kan talrijke functies faciliteren: werkvlak, opbergruimte, watervoorziening of kookgelegenheid.

In 2015 breidt het kookeiland zich uit, door zich tot bar te transformeren of een bijzettafel, bibliotheek of zitbank te integreren.

op Batibouw 2015 …

Zo kunt u op Batibouw 2015 bijvoorbeeld kennismaken met de "Adria" keuken, voorgesteld door Mobalpa, met dubbele toegang tot het kookeiland.

Aan de ene kant de uitnodigende bar, met aan elke zijde een beglaasde bibliotheek. Aan de andere kant het strikt functionele kookgedeelte. Hier bevindt zich een afwaszone (gootsteen en afwasmachine), een kookzone (pitten, dampkap en oven), een koelkast, de afvalsortering en bergruimtes.

Na het koken kan de werkzone verdwijnen onder een automatisch schuifpaneel en zich omvormen tot bar, waarmee elk technisch aspect van de keuken wordt verborgen.

mobalpa.

 

De "gemeubelde" keuken.

Als de keuken uitgeeft op de woonkamer is het van belang dat er een zekere samenhang en continuïteit bestaat met de rest van uw interieur. De enscenering van open keuken en woonkamer moet een harmonisch geheel vormen, en als de keuken niet in gebruik is moet ze visueel opgaan in de binnenhuisinrichting.

We verkiezen een minimalistisch meubilair, zonder plinten, waarin codering en materialen van de woonkamer worden hernomen.
Het operationele gedeelte is geconcentreerd rond compacte autonome modules, die worden opgevat als echte meubelstukken.

Zuivere lijnen, geen zichtbare handgrepen, dunne werkvlakken, horizontale lijnen in plaats van hoge meubelen, uitschuifbare opbergkasten, edele materialen, gesofisticeerde afwerking, zitbanken, rekken en bibliotheken, vitrines… De meeste keukenspecialisten bieden in hun gamma’svoortaan hybride collecties aan.

www.mhk.be

 

Hout en materialen met textuur zijn helemaal terug.

Hout is de trend voor 2015. Dit warme, aangename materiaal kan de sfeer in een ruimte louter door zijn aanwezigheid totaal transformeren.

Hout heeft het voordeel dat het integreerbaar is in talrijke stijlen, en vooral in de hedendaags stijl, waar hout voluit kan gaan om een warme, uitnodigende sfeer te creëren.

In 2015 moeten keukenkasten in glad hout of melamine plaats ruimen voor afwerkingen met texturen. Zelfde verhaal voor de werkvlakken, die nu afgewerkt worden tot grover, oneffen oppervlakken in bijvoorbeeld marmer, graniet of arduin.

 

http://blakeslondon.com

 

Nieuwe metaalsoorten.

Chroom en inox worden het vaakst gebruikt in keukens.

In 2015 zien we de wederopkomst van metalen als messing, koper en brons.

Deze metalen worden gewoonlijk in verband gebracht met een eerder klassieke, traditionele stijl, maar de uitrustingen die nu op de markt komen zijn modern en minimalistisch, met eenvoudige lijnen. Ze passen in de meest hightech toepassingen.

* Studie uitgevoerd door CSA voor MOBALPA op 8 en 9 december 2014 op 1.001 personen van minstens 18, bij een representatieve steekproef van de Franse bevolking.

Batibouw 2015 >>

 geschreven door  celine dubois


Terug naar het nieuwsoverzicht