Batibouw 2016 – de tuinkamer is het helemaal

Dit jaar pakt Batibouw uit met het concept tuinkamer! Het feit dat dé bouwbeurs van België dit thema oppikt is voor ons reden genoeg om dit fenomeen eens verder uit te spitten. 

De tuinkamer in een oogopslag

Is de tuinkamer gloednieuw? Nee, natuurlijk niet, de veranda van vroeger krijgt gewoon een fikse opwaardering. In een tuinkamer haal je de tuin naar binnen, alleen wordt genieten op frisse of kille dagen mogelijk. Breekt het eerste waterzonnetje door, dan is het in je tuinkamer helemaal fantastisch. 
 

Welke mogelijkheden reikt Batibouw aan? 

In paleis 1 staan tuinarchitecten & – aannemers je bij in je zoektocht naar de perfecte tuinkamer. Profiteer ervan om nuttige tips en advies te vragen. 
 
Smaken verschillen én gelukkig maar. De specialisten suggereren 4 thema’s voor je tuinkamer: 
 
De lekkere tuinkamer: serres, insectenhotels, plantenbakken, …
 
De happy tuinkamer: tuinsauna’s, zwembaden, bubbelbaden, vuurkorven,…
 
De ecotuinkamer: groendaken, ecologische afsluitingen, …
 
De luxe tuinkamer: poolhouses, afsluiting, carports, … 
 
Elke bezoeker kan er op maat van zijn/haar wensen dus ongetwijfeld inspiratie opdoen en ontdekken welk type tuinkamer bij hem/haar past. Elke dag kan je er tussen 10u en 18u trouwens professioneel tuinadvies krijgen. Het loont dus zeker en vast de moeite een bezoekje te brengen aan paleis 1 van de Heizel. 
 
Ter voorbereiding van je bezoek geven we je alvast een aantal tips, waar je bij je bezoek rekening mee kan houden. Zo bezoek je Batibouw een heel stuk gerichter. 
 

Enkele tips voor de tuinkamer

Kies je voor natuurlijke materialen dan haal je de natuur sowieso naar binnen. Hout en riet zijn altijd een goede keuze. 
 
Stouw je tuinkamer niet vol meubilair en rommel. Je tuinkamer is geen berghok. Hou het luchtig en speel met sobere accessoires. 
 
Budget en ruimte? Wat denk je van een buitenkeuken? Is je budget beperkter, dan kan een ijskast alvast een leuk item zijn in je tuinkamer. Niets relaxter dan ontspannen met een drankje in de tuinkamer. 
 
Een radiator staat in een tuinkamer vaak in de weg. Vloerverwarming kan een alternatief zijn. Zo geniet je ook op kille dagen optimaal van deze ruimte. 
 

Speel met kleuren en vormen 

In je tuinkamer kan je je persoonlijkheid kwijt, benut deze kans dan ook optimaal. Alle stijlen kunnen, maar als we nog 1 tip mogen geven: hou het luchtig. Grote raampartijen scheppen een instant vakantiesfeer, ook als het weer wat tegenzit. Kijk uit met zware gordijnen, dit gaat vaak ten koste van het “luchtige” gevoel. 
 
Ligt je tuinkamer zuidelijk gericht, dan heb je veel natuurlijk lichtinval. Wit of andere zachte kleuren zijn dan het meest geschikt. Heb je minder zon in de ruimte, dan zijn donkere tinten aangewezen. Zo schep je een behaaglijke sfeer. Maar kies voor deze ruimte vooral kleuren waar je je goed bij voelt. 
 
Heb je echt veel zon? Zorg dan zeker voor een goede zonwering! 
 

De opwaardering van de veranda

Een hele tijd werd de veranda een beetje meewarig bekeken, maar met de hernieuwde belangstelling krijgt deze kamer de opwaardering die ze verdient. 
 
Wil je zelf een tuinkamer, maar is bijbouwen daarvoor noodzakelijk, informeer je dan op voorhand. Wens je je tuinkamer groter dan 40m2 en hoger dan 4 meter, dan is een stedenbouwkundige vergunning nodig. 
 
 
Tekst: Kevin Stickens
 

Terug naar het nieuwsoverzicht