8 tips om je tuin klaar te stomen voor de lente

Als de ergste winterprik achter de rug is en het voorjaar in de verte lonkt, kunnen de eerste voorbereidingen in de tuin getroffen worden. Rubber laarzen aan, een dikke trui en laat je niet tegenhouden om aan de slag te gaan. Hier volgen 8 zaken die je in deze periode in je tuin kan aanpakken.

1. Begin met het wieden van onkruid

Niet het leukste klusje maar wel eentje met een instant effect op het uitzicht van je tuin. Stroop die mouwen dus maar op en begin met plukken.

2. De snoeischaar mag bovengehaald worden

Pak nu je heesters, struiken en ander planten aan. Dit is nodig wil je ze in topvorm hebben tegen de zomer. Ga je je coniferen snoeien, let dan op dat je ze niet te diep terugsnoeit. Enkel Taxus mag je ver terugsnoeien. 

3. Voer plannen nú uit

Het aanleggen van een terras of een nieuw pad, begin er nu aan. Ook je gazon voeden en herstellen kan perfect. Zaai de kale plekken in, maar let op voor plotse vrieskoude die nog steeds mogelijk is. Loop niet te vaak over je gazon bij vorst. Eind februari kan je je gazon herstellen van mos: strooi kalk om de bodem minder zuur te maken. 

4. Bezoek tuincentra en doe ideeën op

De actuele tuintrends kunnen er nu opgepikt worden, rijpen en daarna toegepast worden in je eigen tuin. Zo geniet je in het voorjaar en in de zomer optimaal van je tuin, zonder zorgen.

5. Breng alvast wat kleur in je tuin!

Met Primula’s en Violen kan weinig mis lopen, die gedijen ook bij koude. 

6. Verwijder afgestorven bloemstelen

Voor je het weet komen er nieuwe scheuten aan en daarvoor is het nu nog te vroeg. 

7. Haal de nestkastjes uit de garage of van de zolder

De eerste vroege vogels gaan op zoek naar nestgelegenheid. Hang ze hoog genoeg zodat katten er niet bij kunnen. 

8. Kuipplanten mogen wat warmer staan en mogen meer water hebben

Wees wel terughoudend met voedingsstoffen, daar is het toch nog een tikkeltje te vroeg voor. 
 
 
Als je deze zaken grondig aanpakt vliegt de tijd en voor je het weet is de lente in het land. Dan kan je je helemaal uitleven in de tuin. 
 
 
Tekst: Kevin Sickens
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht