5 designklassiers voor je woonkamer

Toe aan een opfrissing van je woonkamer? Al eens gedacht om tijdloos design in huis te halen? We geven toe, het is vaak een wat duurderde oplossing, maar je zit wel voor jaren gebeiteld en je hebt gegarandeerd een eyecatcher in je interieur. Hier zijn 5 tijdloze klassiekers, mét een verhaal, want zo hebben we ze graag. 

1. Barcelona Chair – Ludwig Mies van der Rohe

 
Wie kent deze stijlvolle klassieker niet? Overal zie je deze prachtige stoel opduiken en terecht. Gebaseerd op het design van een klassieke vouwstoel, maar dan met luxe afwerking Ooit ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in 1929. Als je al zolang meegaat, dan moet je wel bijzonder zijn! Vandaag de dag overigens in verschillende kleuren en verschillende materialen verkrijgbaar. Van luxe tot rommel. 
 

2. The Egg – Arne Jacobsen

 
Deze elegante stoel dateert uit 1958. Zelfs de grootste leek in design moet deze al weleens gezien hebben. Van Deense makelij en ooit ontworpen om een hotellobby op te vrolijken. Een unieke vorm, waarin je wat afgesloten zit van de buitenwereld. Heerlijk relaxen geblazen in deze tijdloze stoel. Bovendien ook uitermate geschikt voor grote ruimtes. 
 

3. LC2 Grand Confort – Le Corbusier 

 
Ook deze klepper dateert uit 1929, blijkbaar een gezegend jaar voor klassiekers. Een strak, eenvoudig stalen buizenframe wordt hier gekoppeld aan het fijnste leder. Het traditionele comfort van een club-stoel wordt hier verbonden met minimalisme. Strak, sober en net daarom zo opvallend. Niet voor niets één van de meest geliefde designklassiekers van de 20ste eeuw, en nog steeds. 
 

4. Dining Chairs – Charles & Ray Eames

 
Overal kom je deze stoelen tegen, al dan niet fake. De stoel is volledig ontworpen volgens de principes van de massaproductie en werd gelanceerd in 1948. De stoel werd voorgesteld op de ‘Low-cost Furniture’ beurs van het MOMA en blijft sindsdien ontzettend populair. Ondertussen is deze stoel al lang niet meer zo goedkoop.
 

5. Tulip eettafel en stoelen – Eero Saarinen 

 
Wist je dat deze stoelen in zowat alle afleveringen van Star Trek aan bod kwamen? Al reden genoeg voor de fans om dit setje op de kop te tikken, me dunkt. Deze stoel werd ontwikkeld omdat Eero Saarinen zich ergerde aan de wirwar van poten van tafels en stoelen, hij wenste één voet en hij gaf de wereld één voet. Tot op de dag van vandaag. 
 
 
Op het internet kan je heel wat terugvinden over deze pareltjes. Heb je wat geduld en schuim je graag het internet af, dan kan je vast wel ergens een exemplaar tegen een schappelijke prijs aankopen. Veel succes! 
 
 
Tekst: Kevin Stickens
 

Terug naar het nieuwsoverzicht