Verhuizen met je hond: zo pak je het aan

Verhuizen, daar komt heel wat bij kijken. In al deze drukte willen we soms even vergeten dat ook het favoriete huisdier mee naar een ander stekje moet. Hieronder alvast enkele tips om rekening mee te houden, want ook voor de hond is het aanpassen. 

1. Geef je hond een eigen ruimte tijdens het verhuizen

Verhuizen brengt heel wat drukte met zich mee. Houd je hond dan ook in een aparte ruimte als de verhuizers in- en uitlopen. Zorg er ook voor dat je hond zich daar op zijn gemak voelt. Zorg voor persoonlijke speeltjes, een knaagbeen en zijn eigen mand. Zo houdt je hond zich wel even bezig.
 

2. Verken de nieuwe buurt

Geef je hond tijdens de eerste wandeling de tijd om de nieuwe buurt te verkennen. Verken misschien één huizenblok per keer en denk eraan dat nieuwe honden een bedreiging vormen voor je hond en stress veroorzaken. Laat je hond er dus langzaamaan aan wennen. 
 
Tijdens de eerste wandeling zal je hond nog meer willen pauzeren dan anders. Zijn/haar territorium dient afgebakend te worden, geuren van andere honden worden opgesnoven, etc. Gun je beestje deze tijd. 
 

3. Laat je hond af en toe alleen thuis 

Indien mogelijk is een paar dagen vakantie na je verhuizing aangewezen. Zo kan je je hond laten wennen aan de nieuwe omgeving. Begin met een paar korte afwezigheden en drijf dit langzaam op. Zo went je hond aan het alleen zijn in de nieuwe omgeving.
 

4. Maak je nieuwe thuis diervriendelijk

  • Zorg onmiddellijk voor een eigen slaapplekje/ruimte voor je hond. Elk dier heeft behoefte aan zijn eigen stekje. Vervang ook zeker de oude spulletjes niet onmiddellijk door nieuwe. 
  • Een krasbestendige vloer heeft met een hond in huis zeker zijn voordelen. Een laminaatvloer kan hier een oplossing bieden, zo kan je je huisdier zorgeloos laten rondlopen. 
  • Je huisdier kan stevig ruiven. Het is misschien niet onverstandig de kleur van je interieur daarop af te stemmen. Bij lichtere kleuren vallen de haren nu eenmaal veel minder op. 
  • Kijk uit met lederen salons, die kunnen er al snel afgeleefd gaan uitzien, als je beestje zijn nagels er geregeld op loslaat. 
 
Tekst: Kevin Stickens
 

Terug naar het nieuwsoverzicht