Heb jij nog “schatten op zolder”?

Heb jij nog ergens erfstukken op zolder staan waarvan je geen idee hebt wat ze waard zijn? Een oud Boch-servies van je groottante of misschien een koperen luchter van je oma? En wat doe je er best mee? Waar kan je terecht voor een eerlijke schatting? 

 
 
Schatten op zolder worden steeds zeldzamer om de eenvoudige reden dat er steeds minder en minder zolders zijn. Mensen verhuizen vaker en dus worden de zolders sneller leeggemaakt maar de schatten zelf, die blijven tot de verbeelding spreken. Wie hoopt er niet stiekem op fenomenale winsten met die vaas in Delfstblauw, dat koperen inktpotje of de vergeelde postkaartenverzameling van oma.
 

Hoe kom je te weten of je erfstukken waarde hebben?

 
Om zeker te zijn of je iets van waarde hebt, moet je het laten schatten door een expert en onafhankelijke experts zijn vaak moeilijk te vinden. 
 
Boris Devis, gekend van het Vier-programma “Stukken van mensen”, startte enkele weken geleden met een nieuw en uniek concept voor Vlaanderen. Ricorso is een online en onafhankelijk schattingsbureau. Je stuurt hen enkele foto’s door van het te schatten stuk en zij geven jou binnen de 2 dagen een onafhankelijke waardebepaling. Kostprijs van een schatting = 20 Euro exclusief BTW, ongeacht het te schatten stuk. 
 
“Soms is de waarde eerder teleurstellend. Mensen sturen foto’s door van een vaas of een schilderij waar hun oma een leven lang erg veel zorg voor droeg en na schatting blijkt de commerciële waarde toch tegen te vallen. Oude schilderijen zijn op die manier vaak een teleurstelling”, aldus Boris Devis van Ricorso, “toch zijn de mensen altijd blij dat ze het eindelijk weten.” 
 
Kunnen zoekertjessites dan geen eerste leidraad zijn om te weten wat iets waard is, vroeg ik aan Boris: “ Op internet zie je steeds vraagprijzen, geen verkoopprijzen. De spullen die je op internet ziet, zijn vaak al een tijd te koop en dus niet realistisch geprijsd.” 
 
Op de vraag welke stukken het nu goed doen op de markt, zegt onze expert: “De dingen kunnen benoemen is vandaag de dag heel belangrijk. Vintage design doet het heel goed omdat de herkomst duidelijk is en het stuk te benoemen is. Antiek heeft vaker een onduidelijk verleden en dan zakt de prijs enorm. Een antiek stuk waarvan de herkomst wel duidelijk is, heeft dan weer een hogere prijs dan vroeger. Mensen zoeken vandaag naar zekerheid en herkenbaarheid.”   
 
 
Tekst: Vera Vandervelde
 

Terug naar het nieuwsoverzicht