Wegwijs bij wateroverlast

Het komt steeds vaker voor. De regen valt met bakken uit de lucht en pluviometers slagen tilt met heel wat natte ellende als gevolg. Kan je jouw woning tegen het wassende water beschermen? Hoe weet je of jouw droomhuis de stormen kan doorstaan? Waar in Vlaanderen is het “altijd prijs”?

Vlaanderen van oudsher een gevoelig gebied is voor overstromingen. Er zijn zelfs verhalen van reizigers in de middeleeuwen die terugkwamen naar een dorpje en moesten vaststellen dat het weggespoeld was.
Volgens weerman Frank Deboosere hebben we met z’n allen te veel gebouwd op “goedkope” gronden en betalen we daar nu de prijs voor. Beleidsmensen knepen een oogje dicht en gronden die eigenlijk dienden als waterbekken werden verkaveld. Hierdoor verdwenen niet alleen heel wat natuurlijke waterbuffers maar kwam er ook nog eens beton in de plaats. Meer beton is minder plaats voor het water om op een natuurlijke manier de grond in te sijpelen…

Wat is de Watertoets?

De Watertoets van de Vlaamse overheid bepaald welk huis in watergevoelig gebied staat en wat de eventuele maatregelen zijn. Surf naar www.watertoets.be en zoek op of een huis in watergevoelig gebied staat en wat je dan moet doen.
Als verkoper of verhuurder ben je bv. verplicht om potentiële kopers op de hoogte te brengen wanneer je huis in de gevaren zone ligt. Het hoe, wat en waarom van de watertoets wordt uitvoerig uitgelegd doormiddel van instructiefilmpjes en online brochures.

Wat kan je doen om je huis te beschermen tegen wateroverlast?

In Amsterdam is er een woonwijk gebouwd volgens het aloude Romeinse systeem: met holle wegen en wadi’s. Die wegen kunnen het water tijdelijk opvangen en afvoeren naar de wadi’s of grasperkjes. In Tubize experimenteerde men met kleine vijvers die als wachtbekkens moeten dienen.
Wie creatief is, vind dus wel wat en dat is ook nodig. Woon je in een water gevoelig gebied dan moet je immers proberen om je huis zo goed mogelijk te beschermen. De Vlaamse overheid heeft een brochure op internet staan met praktische tips die al helemaal handig zijn voor wie wil bouwen.

Nog enkele nuttige websites:

 
Tekst en foto: Vera Vandervelde

Terug naar het nieuwsoverzicht