Een originele woning met een ingenieuze indeling van de beperkte ruimte

Op een klein hoekperceel in het midden van de nieuwe wijk Nieuw Leyden bouwden Esther en Arie van GAAGA-architecten een bijzonder huis waarin ze wonen en werken. Aan de buitenkant trekken het grote raam en de inkervingen in de bepleistering de aandacht, binnen zorgt de ingenieuze indeling van de beperkte ruimte voor een bijzondere beleving.

De woning van Esther en Arie bevindt zich in een voormalig industriegebied dat getransformeerd werd in een aantrekkelijk woongebied waar de bewoners hun woning persoonlijk kunnen uitwerken. "We hadden in deze wijk al enkele woningen ontworpen toen we beslisten om er hier een voor onszelf te bouwen", vertelt Esther. En dus ontwierp het koppel "Het Gestreepte Huis". Het is een bescheiden woning aan de rand van het historisch centrum van Leiden. Door de kleine oppervlakte en het beperkt budget is de beschikbare ruimte slim georganiseerd. Er bleef geen vierkante meter onbenut.

Triptiek

Het immense raam aan de noordkant is het resultaat van een opgelegde regel. Om te vermijden dat er in de buurt te veel gesloten gevels zouden zijn, moet een bepaald percentage van de kopgevel open zijn. Er moest dus een raam inzitten. De woning telt trouwens niet veel raamopeningen, maar de openingen die er zijn, zijn groot en bieden interessante vergezichten.
 
Door de ligging op de hoek en de openbare ruimte aan drie zijden, geniet de woning van een veelzijdige oriëntatie. Bovendien is de positie van de raamopeningen afgestemd op de ligging van de woning. Ze zijn zodanig geplaatst dat ze het uitzicht optimaal omkaderen. Dit is het meest opvallend op de eerste verdieping, waar het hoge raam in de vide samen met de twee andere vensters een triptiek vormt. Het is een soort visuele samenvatting van de directe leefomgeving: aan de noordzijde de hemel met steeds wisselende wolkenformaties, in het oosten de platanen en in het westen de buurwoningen. Lees meer… (+ FOTOREEKS)
 
{{NEWSLETTER_PLANNING}}

Terug naar het nieuwsoverzicht