4 tips voor perfecte keukenverlichting

Een keuken smeekt om een sfeervol karakter. Hoe je dat creëert? Met accessoires, een warm kleurgebruik én de juiste keukenverlichting. Voor wie het licht helemaal niet ziet; dankzij onze tips maak je zo de juiste verlichtingskeuze!

1. Zeg dag aan het daglicht

De zon is gratis! Trek je gordijnen open, en haal ze naar binnen (hopelijk krijg je er ook een mooi uitzicht bij). Daglicht is natuurlijk onvoldoende en moet aangevuld worden met keukenverlichting. Hou daarbij algemeen in je achterhoofd: hoge verlichting brengt openheid, lage verlichting is een sfeermaker.

2. De basis: één centraal lichtpunt

Dit lichtpunt wordt ongetwijfeld het meest gebruikte in je keuken. Bij klassiek opgebouwde keukens positioneert dit punt zich meestal in het midden, vlak boven de eettafel. In de leefkeukens van vandaag is de eettafel vaak gekoppeld aan het eiland, plaats dan ook daar je algemene verlichting. Je kan hier uiteraard voor in- of opbouw spots kiezen, maar waarom neem je geen hanglamp als centraal lichtpunt? Staat (of hangt) heel mooi in een landelijke keuken, bijvoorbeeld. Tip: kies voor een dimmer, zo maak je het in één beweging heerlijk gezellig.

3. Lekker kokkerellen met werkverlichting

Of je nu een hobbykok of meesterlijk talent bent, je ziet wel graag wat je kookt. Werkverlichting is dus een echte noodzaak en voorkomt vermoeide ogen, net als schaduw op je werkblad. Plaats je taakverlichting boven je werkblad, de spoelbak en de kookplaat. Heel wat mensen denken hier opnieuw spontaan aan spots, maar hanglampen dienen perfect als taakverlichting. Kies zeker voor verlichting met een warme kleur, zo vermijd je een verblindend effect.

4. In de juiste sfeer met sfeerverlichting

Indirecte verlichting maakt je keuken helemaal gezellig! Denk aan nisverlichting boven je inbouwtoestellen, verlichting in de greeplijst van je onderkast of je plinten. Ledstrips bijvoorbeeld zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling en kunnen bijna onzichtbaar geplaatst worden. En ook een losstaande lamp misstaat niet als sfeermaker!
Een goede combinatie maken van daglicht, algemene verlichting, werk- en sfeerverlichting is niet evident. Een verlichtingsadviseur kan al gauw een ander onverwacht licht op de zaak werpen. Succes!
Tekst: Evelien Verhauwert

Terug naar het nieuwsoverzicht