De ideale sauna thuis: 4 veelgestelde vragen en antwoorden

Uiteraard kan je buitenshuis relaxen, maar er is toch niets fijner dan af en toe thuis helemaal tot rust komen? Thuiskomen van een vermoeiende werkdag en de sauna in, heerlijk. Maar hoe pak je dat aan een sauna in huis? Wij geven je alvast enkele tips mee om van je huis een klein wellnessparadijsje te maken.

Waar installeer je je sauna?

In principe kan het overal, maar het is natuurlijk wel praktisch als er een douche en/of badkamer in de buurt is. Voorzie ook voldoende ruimte, want relaxen wil je niet in een ruimte die al te benepen is. Een sauna kan overigens ook perfect buiten. Dit kan alleenstaand – er zijn sauna’s die perfect tegen weer en wind kunnen – of in je tuinhuis.

Welk type sauna?

Ofwel kies je voor de Finse sauna, waar alle warmte in de cabine wordt opgewarmd, of de infraroodsauna. Deze werkt met stralers, die inwerken op je lichaam. De Finse sauna is een stuk traditioneler, maar de warmte van een infraroodsauna is dan weer iets beter te verdragen. Het is maar waar je fan van bent.
Verder kan je ook kiezen tussen een droge of een natte sauna. De luchtvochtigheid maakt hier het verschil. Bij sommige sauna’s kan je ook switchen, dan sla je 2 vliegen in een klap. Deze zijn uiteraard vaak wel net iets duurder.

Welke verwarmingsbron?

De kachel is zowat het belangrijkste onderdeel van je sauna. Kies je voor eentje die functioneert op hout, elektriciteit of gas? Elke kachel heeft zijn voor- en nadelen. Bij een houtkachel is het wel belangrijk voldoende te ventileren om een CO-vergiftiging te vermijden.
Opteer je voor een aansluiting op de elektriciteit, hou er dan rekening mee dat een sauna heel wat verbruikt. Vaak zal er ook een elektricien aan te pas moeten komen, om de nodige aanpassingen te doen. Je wil immers niet elke keer de zekering laten springen.

Standaard of op maat?

Het snelst en makkelijkst is natuurlijk een kant-en-klare sauna aanschaffen. Deze moet natuurlijk wel passen, maar ze zijn in heel wat formaten verkrijgbaar. Ben je een handige harry, dan is een zelfbouwkit vast wat voor jou. Zo kan je heel wat geld uitsparen. Ook maatwerk is natuurlijk mogelijk, doe dan beroep op een gespecialiseerde firma.
Tekst: Kevin Stickens
Lees ook:

Terug naar het nieuwsoverzicht