4 verrassende voordelen van ondergronds wonen

Ondergronds wonen is bijzonder én wordt almaar populairder. In Noorwegen is er niets nieuw aan, daar bouwen mensen al heel lang onder de grond om zich extra te wapenen tegen het kille klimaat. Waarom het idee dan onze kant uitvliegt? We geven je alvast 4 doorslaggevende redenen…

1. Je spaart er een berg geld mee uit

Wie ondergronds bouwt, kan het met een kleiner grondoppervlak doen. Je verdeelt het woonoppervlak dan op een andere manier, bv.: 2 verdiepingen boven de grond en 1 verdieping onder de grond of 2 onder en 1 boven, … Je creëert m.a.w. hetzelfde aantal m2 bewoonbare oppervlakte als bij een bovengrondse bouw, maar bespaart wel een berg geld dankzij de aankoop van een kleiner grondoppervlak.

2. Isolatiewaarden schieten de lucht in

Een woonst onder de grond wordt vaak gemaakt met een betonnen ondergrondse koepel. Dat maakt dat de isolatiewaarden van dit type woonst zeer goed zitten: in de zomer geniet je van een lekker koele binnentemperatuur, in de winter hou je het heerlijk warm. M.a.w., je houdt het op je energiefactuur voordelig, want je maakt minder stookkosten. Belangrijk is wel te investeren in een goede ventilatie, opdat het binnenklimaat altijd gezond blijft.

3. Een 10 voor privacy

Ondergronds wonen is een winnaar op het vlak van privacy. Hier stoort niemand je, behalve misschien een verloren gegraven mol of zo. Tegelijkertijd kan je op je eentje een knalharde party houden, geen kat die je hoort! Bovendien zit je in je ondergrondse woning lekker beschermd tegen hagel, storm, …

4. De helling op

Het is ook één van de redenen waarom deze woonvorm populair is in het grillige landschap van Noorwegen. Maar dus, met ondergrondse huizen kan je gemakkelijk bouwen op een hellende ondergrond. Bovendien verstoor je het landschap niet echt, want het is onder de grond te doen.
Dat een ondergronds huis een donker hol is, gevoeliger is aan vocht en het door het aantal trappen moeilijk bereikbaar is, kan met een juiste architect gemakkelijk weerlegd worden. En dus, met zijn allen holbewoner worden? Hier ontdek je alvast 3 geslaagde voorbeelden van ondergrondse huizen.
Tekst: Evelien Verhauwert

Terug naar het nieuwsoverzicht