Deze robot bouwt je huis in enkele dagen tijd!

Sciencefiction of verre toekomstmuziek? Nee hoor! De Hadrian X bouwt sneller dan een metser ooit zal kunnen. Deze robot van het Australische bedrijf Fastbrick Robotics zou wel eens een hele sector op zijn kop kunnen zetten…

 
 
Miljoenen dollars zijn er al geïnvesteerd in het bedrijf, maar onlangs zijn de eerste beelden opgedoken van een werkend prototype. In Australië is zelfs al de eerste commerciële overeenkomst ondertekend om 11 huizen met de robot te bouwen. Het lijkt dus nog maar een kwestie van tijd voor de robot ook hier aan het werk wordt gezet. 
 

Hoe werkt de Hadrian X 

 
De werking is eigenlijk heel simpel. De robot wordt gevoed met stenen, deze worden vervolgens op maat gesneden, waarna ze via een transportband bij een grijparm komen die ze netjes op zijn plaats zet. Geniaal in zijn eenvoud! Door het computersysteem en ingebouwde lasers zet het toestel de stenen ook nog eens tot op de millimeter nauwkeurig. Verder wordt ook de traditionele mortel achterwege gelaten en vervangen door een lijmoplossing. 
 
Als je dan ook nog weet dat het hele toestel perfect op een vrachtwagen past, zijn er eigenlijk nog amper belemmeringen om het op grote schaal te gaan gebruiken. 
 

Een enorme tijdswinst 

 
Een robot neemt geen vakantie en de weersomstandigheden hebben veel minder impact. Bovendien plaatst deze robot maar liefst 1.000 stenen per uur, we zien het een metser niet zo snel klaarspelen. Een ruwbouw kan dus perfect op enkele weken neergepoot worden: reken uit de tijdswinst. 
 
Het beroep van metser is sowieso al een knelpuntberoep en het is enorm zoeken naar geschoolde vaklui. Deze robot vult dus een knelpuntberoep in. Dit is trouwens niet enkel in Australië zo, maar ook in België kampen we met een serieus tekort. 
 
Een ander leuk voordeel voor de bouwheer is dat bouwen een heel stuk goedkoper wordt… (Tekst: Kevin Stickens)
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht