4 tips om op lange termijn water te besparen

Tijdens het tandenpoetsen de kraan niet laten lopen, is een evidentie. Maar water besparen kan je ook nog op andere manieren doen. We schotelen je alvast enkele oplossingen voor waarmee je op lange termijn zuiniger kan zijn…

 
Water besparen is volgens doucheontwikkelaar Rob Chömpff van Hamwells niet alleen een kwestie van besparen op het factuur. "Water wordt altijd maar schaarser. De volgende wereldoorlog draait om water", zegt doucheontwikkelaar. Besparen dan maar, zeker? Enkele oplossingen.
 

Revolutie in de douche

Chömpff ontwikkelde de e-Shower, een douchecomputer die aangesloten is op het internet. Die geeft regendouchecomfort met een spectaculair laag verbruik: hij bespaart 85% van het normale waterverbruik, en 70% van het energieverbruik. De e-Shower is een circulatiedouche en recupereert 9 keer de waterdruppels. "Tijdens een douche van 10 minuten met de e-Shower verbruik je 20 liter. Met een gewone douche al gauw 80 tot 100 liter", zegt Chömpff.
 
Het water wordt opgevangen in een mini-reservoir, en krijgt continu water toegevoegd. Daardoor blijft het warm. Overtollig water wordt tegelijkertijd afgevoerd, waardoor het water vers blijft. "Een microfilter houdt haren en vuil tegen, en een speciale pomp zuigt het water uit het mini-reservoir. De UVC-lamp zuivert het water", aldus Chömpff. "Naar de douche is veel vraag. Je kan die nu al kopen bij Van Marcke, maar ook andere spelers hebben interesse."
 

Kranen

Kranen die minder verbruiken: ze bestaan ook. Een normale kraan jaagt er 12 tot 13 liter per minuut door. "Met een perlator gaat het over 5 liter. Je kan het op een nieuwe of bestaande kraan plaatsen", zegt Laure De Vlieger van Hansgrohe. "Wil je nog meer besparen? Ga dan voor een low-flowkraan die maar 3 liter per minuut verbruikt."
 

Recupereer regenwater

Iedereen moet verplicht een regenwaterput en -pomp plaatsen. "Je kan ervoor kiezen om enkel het wettelijke minimum te doen. Of je kan veel water besparen door regenwater voor meer toepassingen in te zetten. Besproei niet enkel je tuin, maar sluit het regenwater aan op je wasmachine en toilet. Dat zijn toch wel grote waterverbruikers in huis", legt Jan Lauwers van O Beton uit.
 

Voedsel

"Als je echt op grote schaal water wil besparen, eet je best minder vlees", zegt Chömpff. Voor de industriële productie van vlees is er een heleboel water nodig. Kijk kritisch naar je eigen ecologische voedselafdruk. Wist je dat grote pannen meer water vereisen dan nodig is? Kies de juiste maat van pan voor het gerecht. Gebruik zo min mogelijk water voor het koken van voedsel.
 

Nog tips nodig om water te besparen? Die vind je hier!


Terug naar het nieuwsoverzicht