5 tips om de perfecte zetel te kiezen

Je huisje of appartement eindelijk helemaal op orde? Dan kan je beginnen met het selecteren van je meubels. Uiteraard hoort daar ook een zetel bij want je brengt er meer tijd in door dan je denkt. Maar hoe selecteer je nu in het overaanbod, net dat exemplaar dat perfect bij jou en je interieur past? Wij geven je alvast 5 richtlijnen mee…

1. Het belang van materiaalkeuze

Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Weet echter dat er ondertussen stoffen zetels zijn met vlekbestendige stoffen en dat je daar je keuze dus niet van moet laten afhangen. Bij een stoffen zetel let je op het materiaal, de dikte, de slijtweerstand en vlekbestendigheid. Staat je zetel in de zon, dan is deze stof ook maar beter kleurbestendig. Katoen, linnen en wol, komen het meeste voor. Wil je lang plezier hebben van je stoffen salon, durf dan investeren in kwaliteit.

De betere lederen zetels voelen al lang niet meer koud aan en ook de plakkerigheid in de zomer is ondertussen een fabeltje. Hoe dikker het leder, hoe sterker je zetel en dit hoeft helemaal niet ten koste van de soepelheid te gaan. Een soepele zetel voelt veel aangenamer aan en zal ook minder snel barsten vertonen. Ook hier, kwalitatief leder is nog steeds meer de uitzondering dan de regel dus kies verstandig.

2. Degelijk schuimrubber is een must

Heel wat zetels beginnen al snel inzakkingen te vertonen op plaatsen die veel gebruikt worden. Bij minderwaardig schuimrubber komt dit vaak al binnen de 5 jaar voor. Kies bij voorkeur voor koud- of traagschuim, daarvan is de levensduur een heel stuk langer.

Informeer dus zeker naar de kwaliteit van schuimrubber die werd gebruikt! Kan de verkoper je geen antwoord geven, dan kan je je vragen stellen.

3. Hou rekening met de zitdiepte en armleuning

Je mag dan wel onmiddellijk voor het design van een zetel vallen, de praktische kant houd je toch maar beter in het achterhoofd. Zit je vaak rechtop of ben je al wat ouder dan is een ondiepe zetel met een hoge armleuning handiger. Lig je graag languit op de bank, dan is dit veel comfortabeler op een diepe zetel. Is de armleuning dan ook wat lager, dan kan je een heerlijk dutje doen.

4. Ga voor comfort

Je zetel mag nog zo mooi ogen, als deze niet comfortabel is ga je je na een tijdje er ongetwijfeld aan ergeren. Een combinatie van zetels die een geheel vormen kan een oplossing bieden voor de verschillende gezinsleden, die elk hun eigen voorkeur hebben. Zo kan je lezen, rusten en slapen en is alles toch netjes op elkaar afgestemd.

5. Mispak je niet aan het formaat

Een showroom is niet hetzelfde als je woonkamer, hou daar rekening mee. Neem dus best altijd wat plannen en foto’s mee als je je zetel gaat kiezen. Zet thuis ook altijd even de ruimte af waar je zetel gaat komen. Een tip? Doe dit met hoge kartonnen dozen, dit geeft veel meer inzicht dan enkel met papier of touw.

We geven je nog een allerlaatste tip bij. Kies je zetel altijd in natuurlijk daglicht. Ook hier kan de showroom een vertekend beeld geven. Neem een kleurstaal altijd even mee naar een ruimte met natuurlijk daglicht!

door Kevin Stickens


Terug naar het nieuwsoverzicht