Tips om de juiste serre te kiezen

Een fijne tuin is geweldig, maar om in België met succes groenten te kweken is een serre vaak een noodzaak. Met een serre maak je niet alleen meer kans op een goede oogst, je verlengt ook je plezier. Maar welke opties zijn er nu eigenlijk?

Aluminium boven

Een serre is helemaal geen ingewikkelde constructie. De constructie bestaat meestal uit een structuur en materiaal om de serre dicht te maken. Deze constructie bestaat meestal uit aluminium. Ook hout, plastiek en staal komen voor, maar aluminium wordt toch wel het meest gekozen vandaag de dag. Het roest niet, vergt amper onderhoud en gaat jaren mee. Een verstandige keuze, die niet eens zo duur is.

Hout kan een alternatief vormen, maar is vaak een heel stuk duurder en niet elke houtsoort is geschikt.

Een voordelige serre

Wil je de kostprijs laag houden, dan overspan je de constructie met folie. Je monteert dit in een handomdraai en er is alvast geen kans op glasschade. Het nadeel is wel dat dit soort van constructies vaak niet bijzonder stevig zijn en dat de folie vaak niet al te lang meegaat. Felle wind kan voor de nodige problemen zorgen.

Een iets duurder alternatief zijn serres gevormd uit kunststofplaten met kanalen die quasi onbreekbaar zijn. Het nadeel aan deze constructie is dat je last kan krijgen van algenvorming, wat voor een groene kleur zorgt. Esthetisch minder mooi en licht dringt zo minder makkelijk door, wat dan weer een negatieve invloed heeft op je groenten.

Tuinbouwglas

Tuinbouwglas is altijd een verstandige keuze, want de weerelementen hebben er amper vat op. Bovendien laat dit soort van glas enorm veel licht door, wat de groenten dan weer ten goede komt. Het gewicht van glas is een stuk hoger, zorg er dus voor dat je constructie voldoende draagkracht heeft. Ander zakt het hele zaakje in voor dat je het weet.

Als een professional

Wil je als een professional aan de slag? Dan is veiligheidsglas de keuze van de specialist. Het is maar liefst vijf tot zeven keer sterker dan tuinbouwglas. De stompe randen zorgen ervoor dat je kwetsen quasi onmogelijk is. Dit glas is lichtdoorlatend, duurzaam en makkelijk in onderhoud.

Enkele tips voor een optimaal resultaat

  • Een glazen serre heeft een optimale lichtdoorlatendheid. Condenswater krijgt geen kans, want loopt van het glas af en de zonnewarmte wordt optimaal vastgehouden.
  • Een serre met schuine wanden verdient de voorkeur. Het is efficiënter, stabieler en je beschikt over een constantere temperatuur.
  • Zorg voor voldoende beschutting tegen de wind als je je serre plaatst.
  • Plaats je serre met de nok richting zuid-noord en de achterzijde naar het noorden. Zo geniet je optimaal warmte en het zonlicht.

door Kevin Stickens


Terug naar het nieuwsoverzicht