5 soorten tuinafsluitingen en hun voor- en nadelen

Een tuinafsluiting hoeft helemaal niet saai te zijn. Integendeel, er is heel wat keuze. Omdat elke tuinomheining zijn voor- en nadelen heeft, zetten we hier een aantal feiten op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kan maken…

1. Draadafsluiting

Deze makkelijk te installeren en lichte afsluitingen zijn er in verschillende hoogtes. Deze tuinafsluiting vereist amper onderhoud en is sterk. Je beschikt meestal over weinig privacy, want je kunt makkelijk door de omheining kijken, maar dat valt op te lossen. Klimop is hier een veelvuldig gekozen redder in nood. Je moet dan wel minimaal een 2-tal jaar geduld kunnen opbrengen, het duurt even voor klimop volgroeid is. Ook privacydoeken kunnen een oplossing bieden. Draadafsluiting zijn relatief goedkoop.

2. Houten omheining

Houten tuinomheiningen zijn vooral populair omwille van de privacy die ze bieden en de robuustheid. Hardhout is een stuk duurder dan andere houtsoorten, maar gaat dan ook veel langer mee. Gemiddeld mag je toch op een twintig jaar rekenen. Geïmpregneerd hout is een stuk goedkoper maar gaat veel minder lang mee. Een houten afsluiting vergt wel wat onderhoud en regelmatig een nieuwe laag lak voorzien is noodzakelijk.

Pinterest.com

3. Beton of composiet

Wil je echt geen tijd spenderen aan onderhoud, dan is deze oplossing wat voor jou. Deze robuuste afsluiting kan bovendien tegen een stootje. Beton is geluidswerend en gaat een leven lang mee. Composiet – een mix van hout en kunststof – is een alternatief. Het heeft wel de look van hout, maar gaat niet rotten en verkleurt ook niet. Het prijskaartje is vaak wel pittig. Deze tuinafsluiting past perfect bij een moderne woning.

4. Groene tuinomheining

Werk je graag in de tuin en heb je geen probleem met snoeien, dan kan een groene tuinomheining een perfecte oplossing zijn. Taxus en conifeer zijn populair, maar er zijn ook heel wat andere haagplanten die kunnen dienen. Regelmatig onderhouden is wel de boodschap en vaak is het na het aanplanten wel even wachten tot je voldoende dekking hebt. De natuurlijke uitstraling is een stevig pluspunt voor iemand met groene vingers.

Pinterest.com

5. Schanskorven

Een metalen kooi van gegalvaniseerd staal wordt gevuld met natuursteen, hout of bamboe. Ze zijn in alle mogelijke maken verkrijgbaar. Let wel dat de funderingen voldoende stevig zijn en hou er rekening mee dat natuursteen niet goedkoop is. Het geeft een moderne uitstraling aan je tuin, gaat lang mee en heeft amper onderhoud nodig.

door Kevin Stickens


Terug naar het nieuwsoverzicht