Wifi-verbinding versterken: zo ga je te werk

Slechte wifi? Een drama! Een slecht bereik met de laptop of smartphone, we mogen er niet meer aan denken. Zeker nu ook heel wat slimme toepassingen in huis van de wifi gebruik maken, beschik je maar beter over een optimale verbinding. Maar welke wifi-oplossingen zijn er nu eigenlijk om je wifi-verbinding te optimaliseren? Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Wat is dat nu eigenlijk een wifi-verbinding?

Je internet komt binnen via een vaste kabel in je straat, waarna een modem deze verbinding omzet in een draadloos signaal. Wifi werkt via radiogolven, maar deze kunnen verstoord worden. Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je verbinding. Isolatie heeft invloed op de verbinding, maar ook de afstand van het apparaat tot de modem speelt een belangrijke rol. In goed geïsoleerde of ruime woningen wilt er zich dus al eens een probleem stellen. Maar er zijn oplossingen voor.

Hoe versterk je het signaal

Je hoeft natuurlijk niet bij de pakken te blijven zitten, een slecht wifi-signaal kan je aanpakken. Plaats om te binnen je modem zoveel mogelijk centraal in je woning. Het is geen wonderoplossing maar het kan al een stuk helpen. Je signaal bestrijkt zo veel meer ruimte.

In een bestaande woning kan je door middel van Powerline-adapters je signaal versterken. Dit zijn eigenlijk niet meer dan netwerkuitbreiders die gebruik maken van stopcontact. Je hebt twee exemplaren nodig, waarvan je er eentje verbindt met je modem en de andere in de ruimte plaatst waar je het signaal wil versterken. Deze adapters kun je trouwens verkrijgen bij je internetaanbieder. Ze zijn best betaalbaar en kunnen je signaal stevig boosten. Het is geen mirakeloplossing, maar je merkt het effect onmiddellijk.

Moet je nog beginnen bouwen, dan kan je bij elk stopcontact een UTP-kabel voorzien. Aan deze internetkabel kan je ook nog eens een versterker koppelen. Als je overal UTP-kabels voorziet, kan je er later nog alle kanten mee uit. Je neemt zonder problemen je hele inrichting onder handen.

Enkele wetenswaardigheden

De snelheid van je internetverbinding hangt af van het aantal toestellen dat je tegelijkertijd gebruikt. Hoe meer toestellen, hoe trager de verbinding.

Oude toestellen werken trager. Vaak kan je met oude toestellen een stuk trager surfen dan met een nieuw exemplaar.


Terug naar het nieuwsoverzicht