Matrassen: 6 types en hun voor- en nadelen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Je bed en matras spelen daarin een belangrijke rol. Er zijn heel wat matrassen op de markt, die vaak met technische termen worden omschreven. Wij geven een overzicht en leggen uit wat de voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

 

Het materiaal waaruit matrassen zijn vervaardigd is belangrijk, maar in elk van deze materialen zijn er goede en slechte matrassen te vinden. In principe kunnen alle materialen voldoende ondersteuning bieden. Ga altijd even op het matras liggen voor je tot de aanschaf overgaat. 

Latex matras

Een latex matras is vervaardigd uit schuimrubber. Dit materiaal biedt weinig tegendruk en heeft een goede warmte isolering. Vaak worden deze matrassen met oppervlakte profilering aangeboden, waardoor de drukpunten van je lichaam in het matras zinken. Dit waarborgt de natuurlijke houding van je wervelkolom. Bij de keuze is het belangrijk om te weten of het om natuurlijk of synthetisch latex gaat. De kwaliteit van het natuurlijke materiaal is een stuk beter, maar ook duurder. 

Polyether matras

Deze matrassen zijn gemaakt uit polyurethaanschuim en vaak van twijfelachtige kwaliteit. Deze matrassen liggen over het algemeen stug en ook het vochtdoorlatend vermogen is niet optimaal. Kuilvorming is bij dit matras mogelijk. Vaak behoren deze matrassen tot de goedkoopste op de markt. 

Koudschuim matras

Deze matrassen zijn over het algemeen veerkrachtig. Ze ademenen uitstekend en ook het lichaamsvocht wordt vlot afgevoerd. Ze bieden een uitstekende ondersteuning en een hoog ligcomfort. Deze matrassen gaan bovendien heel lang mee. 

Pocketvering matras

Dit matras bestaat uit stalen veren die los van elkaar kunnen bewegen. De vochtafvoering is optimaal, maar het ligcomfort kan variëren. Het materiaal van de drukverdeler speelt hier een belangrijke rol. Pocketveren van elektrothermisch gehard staal gaan merkelijk langer mee dan andere varianten. De prijzen variëren sterk. 

Binnenvering matras

Hier gaat het vaak om zeer eenvoudige matrassen. Deze matrassen zijn vervaardigd uit metalen veren en dikte van de staaldraad heeft een sterke invloed op de prijs en de levensduur van het matras. Hoe dikker de veren, hoe stugger het matras aanvoelt. De luchtcirculatie is uitstekend. Het ondersteunende vermogen van dit type matrassen is beperkt, er zijn immers geen verschillende zones. 

Traagschuim matras

Dit is de meest vernieuwende matras. Het traagschuim matras bestaat uit schuim met een traag geheugen (slow foam of traagfoam). Dit schuim probeert bij belasting niet direct naar de oorspronkelijke vorm terug te keren. Hierdoor wordt een aanzienlijke drukvermindering op het lichaam verkregen. Dit matras zorgt ervoor dat je natuurlijke houding wordt ondersteund, waardoor je dieper en rustiger gaat slapen.


Terug naar het nieuwsoverzicht