Investeren in vastgoed: 5 zaken om te onthouden

Vastgoed is en blijft een populaire investering. Het aanbod op de markt is dan ook erg groot. Maar hoe herken je een goede belegging? Wanneer is een woning of appartement interessant? Investr.be zet de 5 belangrijke parameters op een rij…

1)     Huurrendement

Hou rekening met verschil tussen bruto en netto huurrendement. Hou er ook rekening mee dat er een verschil is tussen de kosten bij bestaand vastgoed en nieuwbouw vastgoed.

TIP: er kan nooit een rendement worden berekend op de naakte aankoop. De transactiekosten zijn sowieso verloren als particuliere koper. Ieder huurrendement moet zich baseren op de totale aankoopkosten.

2)     (Lage) rente

De rentes staan nog steeds laag. Dat biedt nog steeds een mooie kans om te werken met een financiële hefboom. Lees: met minder eigen middelen meer opbrengsten genereren.

Hierbij investeer je niet je volledige budget in vastgoed, maar breng je een deel eigen middelen in en werk je tegelijk met een financiering. Twee interessante mogelijkheden zijn financiering waarbij je ook een kapitaalaflossing doet en financiering waarbij je enkel de intresten aflost en op het einde van het krediet het kapitaal terugbetaalt.

3)     Huurindexatie

Heel wat verhuurders vergeten dat de huur jaarlijks geïndexeerd mag worden op basis van een vooraf bepaalde formule. Laat de stijging van uw inkomsten niet afhangen van een vergetelheid.De basishuurprijs is de huurprijs zonder de eventueel door de huurder verschuldigde kosten en lasten.

4)     Wat met meerwaarde?

Het is inderdaad zo dat vastgoed al tientallen jaren stijgt en de laatste jaren nog een extra versnelling heeft gemaakt. Maar zal dit blijven duren en wat mag u verwachten voor uw investering?

Locatie blijft heel belangrijk. Kijk daarbij goed naar de nabijheid van belangrijke voorzieningen zoals trein-, tram- en busstations, parken winkels, openbaar vervoer, enz.

5)     Kosten bij verkoop

Verkoop je via een professionele partner of doe je dit zelf? De gemiddelde commissie van de makelaar bedraagt 3% + btw en dit zonder de eventuele kosten voor de aanvraag van EPC-attest, keuringen….  Hou rekening met de kosten en provisioneer dit bij je analyse. Beter een extra kost voorzien zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Meer info nodig? Klik hier voor de volledige versie van dit artikel


Terug naar het nieuwsoverzicht