Ramen opmeten: 5 fouten die je niet mag maken

Nood aan nieuwe gordijnen of rolluiken en wil je dat klusje zelf tot een goed einde brengen? Dat kan natuurlijk, maar weet wel dat je ramen goed opmeten de basis van succes is. Hier zijn 5 fouten om te vermijden bij het opmeten van je ramen…

Fout 1: geen rekening houden met obstakels

Zorg dat je rekening houdt met vensterbanken, buizen of andere obstakels die in de weg kunnen zitten. Een buis of vensterbank die in de weg zit, neemt al snel enkele centimeters plaats in en daar moet je bij het opmeten rekening mee houden.

Fout 2: een meter gebruiken die te kort is

Ga niet liggen knoeien met een rolmaat die eigenlijk niet lang genoeg is en waarmee je moet verschuiven. De hoogte en je breedte van je raam meet je maar beter in één stap op. Als je in meerdere stappen gaat opmeten loert een foutje altijd om de hoek. Heb je toch geen meter die lang genoeg is? Houd dan een potloodje in de aanslag, zet een streepje en meet verder.

Fout 3: geen rekening houden met de montagemethode

De manier waarop je je gordijn of stores gaat monteren speelt een rol bij het opmeten. Je hebt hierbij 2 verschillende opties: een montage op de dag en een montage in de dag. Bij een montage op de dag monteer je je raamdecoratie op de muur, tegen de deur of het kozijn. Hier is dus een overlapping. Deze tel je uiteraard bij de breedte en de hoogte op. 5 centimeter extra is hier verstandig. Bij een montage in de dag hang je je decoratie in het kozijn of tussen de muren. Hier is er dus geen overlapping voorzien. Hiervoor meet je de breedte bovenaan, in het midden en onderaan en je neemt de kleinste maat. De hoogte meet je door links en rechts te meten en de hoogst gemeten maat te bestellen.

Fout 4: niet op verschillende plaatsen meten

Meet je raam op verschillende plaatsen, kleine afwijkingen zijn immers altijd mogelijk. Meet de hoogte bijvoorbeeld bovenaan, onderaan en in het midden. Bestel vervolgens de kleinste maat, dan weet je zeker dat je decoratie past.

Fout 5: niet nameten

Je meet beter een aantal keer om helemaal zeker te zijn. Raamdecoratie kost aardig wat geld en het zou zonde zijn moesten de maten niet kloppen. Fouten maken is menselijk, dus meet een aantal keer na om deze te voorkomen.

Door Kevin Stickens


Terug naar het nieuwsoverzicht