1 op 5 huizen gekocht door investeerder

Investr.be, de website gespecialiseerd in de berekening van vastgoedbeleggingen op lange termijn, deed vorig jaar een marktonderzoek naar het investeringsgedrag van de Belg. Hieruit bleek dat 1 op 5 huizen als investering wordt gekocht…

In plaats van hun geld bloot te stellen aan povere intrestvoeten of risico’s op de beurs, investeren veel Belgen het tegenwoordig liever in vastgoed. Eén op de vijf panden wordt gekocht om te verhuren. Bij nieuwbouw is dat zelfs de helft.

Op dit moment worden ongeveer drie op de vier woningen in ons land betrokken door de eigenaar, terwijl één vierde wordt verhuurd. “Maar dat is aan het veranderen”, zegt Frédéric Vandenhende van Investr, een onlineplatform van vastgoedinvesteerders dat een groot onderzoek uitvoerde. “We gaan naar een grotere huurdersmarkt, zoals in Nederland en Duitsland, waar de verhouding tussen eigenaars en huurders ongeveer fiftyfifty is. Investeerders kiezen voor vastgoed omdat ze dat als crisisbestendig beschouwen en het risico laag inschatten. Het is makkelijk weer te verkopen, fiscaal voordelig en de leningen staan nog steeds laag.

  • 1 op 5 vastgoedpanden wordt opgekocht door investeerders. Als we enkel naar nieuwbouw kijken, gaat het zelfs om de helft van die markt die in handen is van investeerders.
  • 6 op 10 Belgen ziet zichzelf binnenkort in vastgoed beleggen
  • 1 op 4 Belgen gaat (foutief) uit van een rendement van 5 procent. 1 op 6 Belgen denkt zelfs aan 8 procent of meer.
  • Gemiddeld denkt men 175.000 euro nodig te hebben om in vastgoed te kunnen investeren.

De volledige enquête kan je opvragen via info@investr.be


Terug naar het nieuwsoverzicht