Waarom Tom zijn kant-en-klare houtskeletbouw in Letland bestelde

Een energiezuinige nieuwbouw van 240 m² voor het geld van een luxewagen? Tom Cox bestelde zijn houtskeletwoning rechtstreeks bij de bron in Letland. Zou jij dat risico durven nemen? Dit en veel meer over lage-energie en bijna-energieneutraal bouwen lees je deze week op Livios.

Tom bestelt kant-en-klare houtskeletbouw in Letland: “E42 met alleen maar isolatie”

Een energiezuinige nieuwbouw van 240 m² voor het geld van een luxewagen? Tom Cox bestelde zijn houtskeletwoning rechtstreeks bij de bron in Letland. Zou jij dat risico durven nemen?

Lees meer

10 jaar lang 2.000 euro: dit stappenplan bereidt je woning voor op de toekomst

Beeld je in: je mag elk jaar 2.000 euro steken in het energiezuinig maken van je woning. Alleen heb je maar tien jaar de tijd om dat budget te besteden. Hoe haal je het maximum uit elke cent, zonder ook maar een vloer of muur aan te vallen? Laurens Gysels, adviseur bij provinciaal steunpunt BAS Bouwen, schotelt je een concreet stappenplan voor.

Lees meer

(Ver)bouwers misnoegd over groene taxshift. “Ik voel mij volledig in ‘t zak gezet”

Opschudding en ongenoegen bij (ver)bouwers: de Livios-redactie ontving verschillende ongeruste mails naar aanleiding van de groene taxshift. Terecht? Wij vroegen het aan enkele specialisten. “Mensen zien door de bomen het bos niet meer.”

Lees meer

Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouw?

Wie bouwt, kan op zes manieren tegemoetkomen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Met PV-panelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassa of stadsverwarming. Of door te participeren in een hernieuwbare energieproject. Wat is voor jou de beste keuze? Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie geeft vier tips.

Lees meer

EPB-boete vermijden? Vijf sleutelmomenten!

Als bouwheer ben jij de eindverantwoordelijke voor de energieprestaties van je toekomstige woning. Geraak je bijvoorbeeld niet aan de vooropgestelde EPB-eisen, dan krijg je een boete. Vorig jaar steeg het aantal EPB- en EPC-gerelateerde boetes nog met 12% in vergelijking met 2015. Op welke momenten tijdens je bouwproces moet je je ogen extra open houden?

Lees meer


Terug naar het nieuwsoverzicht